Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika na festivalu upozorní na rizika PVC a představí novou publikaci o toxických látkách v domácnosti

Arnika na festivalu upozorní na rizika PVC a představí novou publikaci o toxických látkách v domácnosti

PRAHA  – Chemické látky v domácnosti budou tématem přednášky, kterou sdružení Arnika uspořádá v rámci festivalu Světový týden respektu k porodu (1) v pondělí 18. května v pražském kině Perštýn. Posluchači se například dozví, které materiály nejsou do domácnosti vhodné a jaké alternativy zvolit. „Lidé často ani netuší, že mnoho předmětů, které běžně používají, může obsahovat látky rizikové pro zdraví. Část přednášky bude například věnována problematice PVC (2) jako plastu nebezpečného pro životní prostředí i lidské zdraví, z něhož se však stále ještě vyrábějí dětské hračky, pláštěnky, podlahy i zdravotnické pomůcky nebo potravinové obaly,“ nastínil program přednášky vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC Kamil Repeš. Arnika současně představí také novou brožuru Domácí průvodce po toxické galaxii (3), která obsahuje jednoduché spotřebitelské návody, jak se vyhnout nebezpečným látkám v každodenním životě.

Součástí mnoha materiálů jsou látky, které mohou poškodit lidské zdraví. U PVC se jedná především o ftaláty (4), adipáty nebo bisfenol A (5). Tyto látky nejsou v PVC pevně vázány a během používání se mohou uvolňovat a dostávat do lidského těla. „Obzvláště citlivý je k působení těchto látek dětský organismus. Určité druhy ftalátů také ohrožují schopnost reprodukce, způsobují vrozené vady a neplodnost. Některé studie (6) přičítají zhoršení průběhu astmatických a alergických onemocnění právě velkému množství PVC výrobků, které nás obklopuje, respektive látkám, které se z tohoto materiálu uvolňují“, vysvětlila Mgr. Vendula Kubačáková z Arniky, která je spoluautorkou publikace Domácí průvodce po toxické galaxii.  „V brožurce lidé získají jednoduché instrukce a rady, například jak najít netoxické nebo alespoň méně škodlivé alternativy pro vybavení domácnosti. Součástí průvodce je také slovníček s názvy, vlastnostmi a účinky těchto látek na lidské zdraví“, stručně vysvětlil obsah publikace další z jejích autorů Kamil Repeš.

Z polyvinylchloridu neboli PVC se vyrábí celá škála produktů od sprchových závěsů, okenních rámů či podlahových krytin až po hračky nebo zdravotnické prostředky. Obsah rizikových ftalátů je v potravinových obalech nebo hračkách limitován zákony v celé Evropské unii, které Česká republika převzala do své legislativy. Jak vyplynulo z několika testů hraček z PVC, které Arnika v minulosti nechala provést, ne všichni výrobci normy dodržují. Důkazem může být i nedávné stažení hračky tučňáka (7) s nadměrným množstvím di-isononyl ftalátu (DINP) z obchodů.

Podle Venduly Kubačákové je používání PVC a dalších rizikových materiálů mnohdy zbytečné. „Na trhu existuje řada zdravotně i ekologicky vhodnějších materiálů, které jsou dnes běžně k dostání,“ dodala Kubačáková.

Přednáška Arniky se uskuteční v rámci festivalu Světový týden respektu k porodu v kině Perštýn, Na Perštýně 6, Praha 1 v pondělí 18. května od 10 hodin. Během festivalu, jenž organizuje Hnutí za aktivní mateřství, proběhne řada akcí zaměřených na těhotenství, porod a rodičovství.

Arnika přednášku pořádá jako součást projektu „Chemická bezpečnost občanů Evropy“ (8), jenž má za cíl rozvinout diskusi o ochraně občanů Evropy před nebezpečnými chemickými látkami. Projekt finančně podpořila Evropská komise. 

Tisková zpráva Arniky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů