Pátek, 19. dubna 2024

Čína: Přes dva tisíce lidí protestovaly proti znečištění a zatýkání

Čína: Přes dva tisíce lidí protestovaly proti znečištění a zatýkání
Táhlý spor kvůli znečištění mezi obyvateli vesnice a místní továrnou na keramiku přerostl v protesty, zatýkání a přítomnost policejních jednotek. Když bylo asi tucet aktivistů z vesnice Paibian (kraj Jiedong, provincie Guangdong) ráno 22. října zatčeno, tisíce lidí přišlo za místními funkcionáři žádat jejich propuštění.
Reportér Velké Epochy se na místě ptal obyvatel. Podle vesničana příjmením Lu neproběhl žádný zákonný postup a nikdo neví, kde zatčení lidé jsou. Protestů se podle něj zúčastnilo přes dva tisíce lidí.
Jiný protestující, příjmením Chen (čti Čchen), uvedl, že manžel jeho kamarádky byl nejen zatčen, ale policie mu zabavila i peníze a mobilní telefon.
"Co je tohle za policii! Neukázali žádný průkaz, ale prostě vylomili dveře a vtrhli do domu. Viděl jsem policistu, jak odvádí ženu, která byla ve spodním prádle," říká Chen.
"Je to dost chaotické a je tady oddíl policie," popsal situaci a dodal: "Vedoucí funkcionář si s námi promluvit nepřijde."

Oběti znečištění

Vesničané si stěžují, že zplodiny z továrny na keramiku ohrožují kvalitu života a zdraví místních obyvatel.

"Ty zplodiny páchnou jako dezinfekce. Je to hrůza a točí se mi z toho hlava," říká Chen. "Sousedovi přestaly růst výhonky bambusu a děti ve škole si musí zakrývat ústa a nos."

Zmíněná továrna se nachází asi padesát metrů od obydlené oblasti a základní školy s devíti sty žáků. Žáci údajně trpí kašlem, bolestmi v krku, závratěmi a bolestmi na prsou.

Do vesnice není zavedený vodovod a obyvatelé pijí vodu ze studní, které si vykopali. Továrna vypouští odpadní vodu do země, a znečišťuje tak místní vodní zdroje. Místní si také stěžují na hluk z továrny.

Továrna působí i na okolní vesnice. Lidé si stěžují, že jim nečistoty přenášené větrem ničí úrodu.

Lidé vzali věc do vlastních rukou

Vesničané šli se stížností nejprve na Úřad ochrany životního prostředí a bylo jim řečeno, že továrna byla sledována a nemá licenci, protože nesplňuje ekologické požadavky. Místní vládní zastupitelstvo obyvatelům nijak nepomohlo a ani továrna na stížnosti nereagovala.

Před dvěma měsíci se obyvatelé postižených vesnic rozhodli, že věc vezmou do vlastních rukou. Tisíce lidí se podílely na stavbě zátarasů na silnicích, což znemožnilo továrně převoz materiálů. Požadovali také, aby se továrna z jejich oblasti přestěhovala.

9. srpna došlo mezi místními lidmi a majiteli továrny k potyčce. Jeden z obyvatel Velké Epoše sdělil, že majitel továrny vyhrožoval, že místní rozválcuje náklaďáky. Hrozil prý také, že nechá v továrně vybuchnout cisternu s palivem, aby celá vesnice vyhořela.

Dotyčný také uvedl, že se majitel továrny chlubil uplacením úředníka na radnici milionem yuanů (cca 2,5 mil. Kč) a s lidmi si prý "nedělá starosti".

www.velkaepocha.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů