Čtvrtek, 28. března 2024

Nové značení chemických látek pro bezpečnost spotřebitelů

Už na 3. ledna 2011 je stanovena uzávěrka pro výrobce a dovozce chemických látek uváděných na evropský trh. Nové chemické látky musí být ohlášeny u Evropské agentury pro chemické látky, aby mohlo dojít k jejich klasifikaci a označování.

Nové značení chemických látek pro bezpečnost  spotřebitelů

Klasifikace Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) slouží ke stanovení, zda chemická látka může poškodit zdraví a životní prostředí. Tyto informace pak budou uvedeny na etiketách výrobků pro lepší informovanost spotřebitelů.

Oznámení ECHA zajistí přístup veřejnosti k zařazení všech nebezpečných látek uváděných na trh bez ohledu na jejich množství. Komise je toho názoru, že evropský chemický průmysl musí být udržitelný a poskytovat nezbytné informace k zajištění bezpečného používání chemických látek.

V souladu s novým nařízením o klasifikaci, označování a balení (nařízení č. 1272/2008) výrobci a dovozci jsou povinni oznámit klasifikaci a označování chemických látek uváděných na trh EU. Podniky, především evropské MSP tak mohou učinit pomocí evropských kontaktních míst. Více informací na stránkách ECHA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů