Pátek, 29. března 2024

Na burze Nechela se loni prodalo 500 kg nevyužitých chemikálií

Na burze Nechela se loni prodalo 500 kg nevyužitých chemikálií

Burzovní trh s nevyužitými chemickými látkami a přípravky Nechela v loňském roce uzavřel celkem 48 obchodů. Majitele tak změnilo 492 kilogramů nespotřebovaných chemikálií. Látky byly prodávány převážně za symbolickou cenu, celková hodnota transakcí představovala necelých 13.000 korun. Informoval o tom Martin Soukup, mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno, která systém obchodování provozuje.

Pro nabízející je burzovní trh podle Soukupa důležitý zejména tím, že se v horizontu několika týdnů mohou zbavit nepotřebných chemikálií za kladnou hodnotu a nemusejí je likvidovat jako odpad. Burza byla otevřena na začátku loňského roku.

Prostřednictví systému byly nabídnuty stovky chemikálií. Po jejich prodeji, vypršení doby použitelnosti nebo z jiných důvodů na straně nabízejícího pak byly ze systému odstraňovány. Ke konci roku 2010 bylo v databázi Nechela publikováno 204 nabídek čítající 170.000 kg chemikálií, z nichž 13 nabídek bylo přihlášeno do dalšího kola obchodování v lednu.

"Do veřejné databáze Nechela je umísťována opravdu různorodá nabídka chemikálií. Figurují zde vedle sebe nátěrové hmoty či chemikálie do čistíren odpadních vod v objemech tun i laboratorní chemikálie vhodné do školních kabinetů v objemu pouhých dekagramů. Zájem je spíše o ty druhé; jejich nabídkové ceny jsou většinou velmi nízké," uvedl předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Pavel Štorkán.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů