Úterý, 16. dubna 2024

EU zakáže kadmium ve špercích či pájkách, kvůli zdraví lidí

EU zakáže kadmium ve špercích či pájkách, kvůli zdraví lidí

Od prosince bude ve špercích, pájkách a plastech v Evropské unii až na výjimky zakázáno používání kadmia. Oznámila to dnes Evropská komise. Důvodem jsou možná zdravotní rizika, kterým mohou být lidé při styku s touto toxickou látkou vystaveni.

Zákaz souvisí s tím, že zejména v dovážené bižuterii experti zjistili vysoký obsah této karcinogenní látky. Výjimku u šperků, kde by mohla hrozit rizika při styku s pokožkou nebo při olizování, budou mít pouze starožitné výrobky.

Kromě šperků se bude zákaz vztahovat také na pájky a na plasty, které se používají při spojování materiálů. Zde může být nebezpečné vdechování plynů, které se uvolňují při spojovacím procesu.

"Zákaz používat kadmium ve šperkařství ochrání spotřebitele, zejména děti. Je přínosem rovněž pro životní prostředí, neboť díky plastům bez kadmia se sníží znečištění. Opatřením se podpoří recyklace odpadu z PVC, což znamená výrazný pokrok v úsilí o úspory zdrojů," podotkl k tomu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů