Úterý, 23. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Návrh Nařízení(cs) Evropského parlamentu a Rady o vývozu a dovozu nebezpečných chemických látek (přepracované znění) č. 689/2008 ze dne 17. června 2008 o vývozu a dovozu nebezpečných chemických látek se provádí Rotterdamská úmluva o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu. Návrh na přepracování nařízení se předkládá mimo jiné kvůli snaze zapojit Evropskou agenturu pro chemické látky do některých správních, technických a vědeckých úkolů nezbytných k provádění nařízení a kvůli změnám zavedeným Lisabonskou smlouvou (vnější zastupování Evropské unie a přijetí ustanovení o postupu projednávání ve výborech). Zejména by se mělo upřesnit, jaká pravidla jsou předmětem prováděcích aktů, a vysvětlit, jaké podmínky se vztahují na přijímání aktů v přenesené pravomoci.

Británie sníží emise skleníkových plynů do roku 2025 o polovinu oproti roku 1990. V úterý večer to v parlamentu oznámil britský ministr pro energetiku a klimatickou změnu Chris Hune. Je to nejambicióznější cíl mezi průmyslově vyspělými zeměmi. Británie už před třemi lety přijala zákon, který ji zavazuje snížit do roku 2050 emise oxidu uhličitého o 80 procent a nařizuje vládě připravovat pětileté "zelené" rozpočty.

Evropská komise chce omezit používání jednorázových plastových tašek v Evropské unii. Včera kvůli tomu spustila veřejné konzultace, které by měly pomoci najít odpovědi na otázky, zda by se tašky neměly v EU úplně zakázat nebo případně nějak zdanit. Brusel chce také získat nápady a návrhy na to, jak zvýšit používání takových tašek, které jsou přirozeně odbouratelné. Lidé, firmy, úřady či organizace se můžou vyjadřovat do srpna letošního roku. "Před 50 lety jsme o jednorázových plastových sáčcích téměř neslyšeli. Nyní je používáme pár minut a znečišťují naše prostředí na desítky let," vysvětlil aktivity Bruselu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Evropská komise dnes kritizovala Slovensko kvůli směrnici o odpadech. Slovensko stejně jako pět dalších zemí EU totiž neinformovalo Brusel, zda tuto normu převedlo do své legislativy. Hrozí mu teď, pokud situaci do dvou měsíců nezmění, že by mohlo skončit před evropskou justicí.
Slovensko, Francie, Maďarsko, Lucembursko, Lotyšsko a Slovinsko měly na převedení směrnice, která zavádí zásady nakládání s odpady, čas do konce loňského roku.
Směrnice stanovuje pravidla, jak by měly státy EU přistupovat k odpadovému hospodářství. Zavádí zejména princip, že za nakládaní s odpadem platí znečišťovatel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů