Čtvrtek, 28. března 2024

Ústecký kraj odmítá plán na spalování kalů v Čížkovicích

Ústecký kraj odmítá plán na spalování kalů v Čížkovicích

Ústecký kraj je zásadně proti tomu, aby se do severních Čech převezlo 110.000 tun toxických kalů z ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě. Sdružení Čistá Ostrava je podle kraje chce v regionu uskladnit a poté spálit v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková dnes v tiskové zprávě informovala, že nesouhlasné stanovisko už hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) poslala na ministerstvo životního prostředí.

Kraj původně tvrdil, že jde o záměr ministerstva, později ale svoji zprávu opravil. Ministerstvo životního prostředí se totiž proti tvrzení kraje, že chce v kraji uskladnit a pak v čížkovické cementárně spálit kaly z Ostravy, důrazně ohradilo. "To není vůbec pravda. Ministerstvo životního prostředí není organizátorem této akce," řekl dnes ČTK Petr Kučera z tiskového oddělení úřadu. Podle něj jde o dohodu sdružení Čistá Ostrava, které zajišťuje sanaci ostravských lagun, s čížkovickou cementárnou.

Kučera vysvětlil, že Čistá Ostrava požádala o změnu integrovaného povolení v rámci Moravskoslezského kraje a ministerstvo se pouze vyjadřovalo k podmínkám této změny. Vyjádření sdružení Čistá Ostrava se ČTK nepodařilo získat.

Podle Ústeckého kraje záměr sdružení provází celá řada nevyjasněných a diskutabilních aspektů. Rizikem je prý jak dlouhodobé skladování kalů v Ústeckém kraji, tak jeho spalování, které by mohlo být v rozporu s vydaným integrovaným povolením. "Musíme v této souvislosti bez kompromisů a opakovaně trvat na tom, že Ústecký kraj v žádném případě nemůže přijmout řešení, které spočívá v pouhém přesunutí problému z jednoho ekologicky postiženého kraje na druhý," uvedla Vaňhová.

V ostravských lagunách je téměř 200.000 tun kalů po bývalé chemičce. Státní zakázku provádí sdružení Čistá Ostrava, které tvoří firmy Geosan Group, OHL ŽS a AQUATEST. Zkušební odtěžování kalů začalo v roce 2008. Sanace měla stát tři miliardy korun. Sdružení Čistá Ostrava ale podle Hospodářských novin žádá o navýšení ceny o půl miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů