Čtvrtek, 18. dubna 2024

Spolchemie nemá peníze na novou elektrolýzu

Ústecká Spolchemie chce dál provozovat starou technologii na výrobu chloru, která používá jedovatou rtuť. Na slibovanou stavbu nové elektrolýzy prý nemá dost peněz, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Marie Logrová. Vedení firmy už požádalo krajský úřad o prodloužení povolení k provozu staré technologie až do roku 2015. Využívání rtuti v minulosti kritizovali ekologové.

Spolchemie nemá peníze na novou elektrolýzu

Původní integrované povolení pochází z roku 2006 a zaručovalo provoz zařízení do roku 2012. Firma si na kraji později vyprosila prodloužení o rok kvůli dopadům hospodářské recese.

Spolchemie krizi jen obtížně zvládala, v roce 2009 prodělala 340 milionů korun a přežila jen díky dohodě s pěti věřitelskými bankami, jimž ke konci minulého roku dlužila asi 2,68 miliardy korun. V té době firma výrazně redukovala náklady a snížila stavy ze zhruba 1000 na zhruba 850 zaměstnanců, což jí zřejmě pomohlo k přežití.

Vloni se firma dostala zpět do zisku, který činil 154 milionů korun a letos se čekají ještě lepší výsledky, na až dvoumiliardovou investici do nové elektrolýzy to prý ale nestačí. "Firmě se nepodařilo zajistit dostatečný objem prostředků," vysvětlila Logrová. Prý to ale neznamená, že by se na projektu nic nedělo. "Máme vydáno stavební povolení a pokračujeme v dílčích krocích, například připravujeme rozvodnu pro elektrolýzu a další sklady pro soli," dodala. Výsledky žádosti prý nechce předjímat.

Proti udělení povolení v minulosti protestovaly ekologické organizace, které si vymohly alespoň dílčí ústupky. Spolchemie dokonce původně chtěla, aby bylo na jejím rozhodnutí, kdy provoz odstaví, kvůli ekologům ale kraj stanovil pevný termín.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů