Středa, 24. dubna 2024

Hrozivá koncentrace jedovatých látek v řece Bílině

DETOX tour 2011 dorazila do Ústí nad Labem

Hrozivá koncentrace jedovatých látek v řece Bílině

Obrovskou koncentraci nebezpečného hexachlorbenzenu (1) a velmi vysoké koncentrace jedovatého DDT (2) odhalilo Greenpeace v říčním sedimentu u staré výpusti Spolchemie do řeky Bílina. Dnes proto v rámci DETOX tour 2011 Greenpeace odebralo kontrolní vzorky a zároveň podalo podnět České inspekci životního prostředí, aby celou věc prošetřila.

"Šokující je především množství hexachlorbenzenu, ale velmi vysoká je i nalezená koncentrace DDT. O zdroji lze jen spekulovat, protože Spolchemie oficiálně výpusť nepoužívá již od počátku roku 2003. Navíc jsme nenašli v žádných záznamech, že by zde kdy byla podobná koncentrace naměřena," vysvětluje Jan Freidinger vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.

Zjištěná koncentrace 2000 mg/kg hexachlorbenzenu převyšuje více než 100 000krát normu environmentální kvality pro sedimenty dané nařízením vlády z roku 2011.(3) Hexachlorbenzen je velmi nebezpečná toxická perzistentní látka a její používání je zakázáno. Je na seznamu prioritních látek Rámcové směrnice o vodách a zároveň na seznamu tzv. "špinavého tuctu" - dvanácti látek zakázaných Stockholmskou úmluvou (4), kterou ČR ratifikovala v roce 2001. Na stejných seznamech je i DDT, látka v ČR zakázána již od roku 1974.

V rámci DETOX tour 2011 se Greenpeace již druhým týdnem plaví po Labi a odebírá vzorky vody a sedimentů na vybraných lokalitách. Cílem této inspekční plavby je odhalování rizik, které dnes ohrožují české řeky i návrat na místa úspěšných kampaní z minulých let. Akce zároveň propojuje česká témata s globální kampaní DETOX zaměřenou na odstranění toxických látek ze světových řek.

DETOX tour 2011 dále pokračuje přes Děčín až do Hřenska. V místě, kde řeka opouští Českou republiku odebereme poslední vzorek, který srovnáme se vzorkem z pramene Labe. Celá plavba končí 15. září v Děčíně promítáním dokumentu "Příběh duhových bojovníků" a navazující debatou s názvem "Vše, co jste kdy chtěli vědět o Greenpeace, ale báli jste se zeptat". V tento den slaví Greenpeace 40. výročí svého vzniku.

Kontakty:
Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR e-mail: jan.freidinger@greenpeace.org, tel.: 608 729 071
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů