Čtvrtek, 28. března 2024

Škodlivé látky v dresech

Škodlivé látky v dresech

Fotbalisté devíti národních týmů budou hrát na šampionátu Euro 2012 v dresech, které obsahují nebezpečné množství toxických látek, ukázala studie Evropského sdružení spotřebitelských svazů.

V některých dresech prý nechybí olovo, nikl ani škodlivý organocín.
Již tento týden začíná evropský fotbalový šampionát, který se tentokrát koná v Polsku a na Ukrajině. Nejlepší fotbalisté kontinentu před jeho zahájením dostali varování, že jejich dresy mohou obsahovat zdraví škodlivé toxiny. Upozornilo je na to Evropské sdružení spotřebitelských svazů (BEUC).

Organizace totiž provedla testy chemického složení fotbalových dresů, které budou národní týmy na mistrovství používat. V devíti z nich prý nalezla "varovné" množství škodlivých látek včetně olova. Jeho podíl v látce německých a španělských dresů podle zveřejněných informací překročil hodnotu povolenou pro dětské produkty. Portugalští a nizozemští fotbalisté prý zase budou hrát v dresech obsahujících nikl.

Domácí polský tým by pak měl své dresy podle BEUC rovnou vyhodit. Při testech v nich byly totiž objeveny sloučeniny organcínu v množství, které překračuje povolenou míru. Tyto chemické sloučeniny se používají pro neutralizování zápachu potu, organcín však může být toxický pro nervový systém.

[Celý článek]

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů