Pátek, 29. března 2024

ČIŽP uložila pokutu kvůli skladování chemikálií v Lovosicích

ČIŽP uložila pokutu kvůli skladování chemikálií v Lovosicích

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu v případu skladování nebezpečných chemikálií v areálu v centru Lovosic na Litoměřicku. Další dvě správní řízení ještě inspektoři řeší. ČTK to dnes řekla ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Jana Moravcová. V areálu se našlo několik set tun chemikálií. Výši pokuty, kterou inspekce udělila původnímu nájemci, ředitelka neuvedla.

"S ohledem na to, že platí lhůta pro odvolání, nemohu podrobnosti sdělit," řekla ČTK Moravcová. V areálu působila firma Aniveg, která je v insolvenci. Vymáhání pokuty proto bude podle ředitelky zřejmě obtížné. Pokutu dostala společnost za nedodržování podmínek vydaných pro působení firmy (integrovaného povolení).

Dvě správní řízení vede ČIŽP proti současnému vlastníkovi, jímž je společnost Wowitra. Správní řízení souvisí se zákonem o odpadech a zákonem o vodách. "Předpokládáme ukončení věci v krátké době," doplnila Moravcová. Wowitra se v minulosti bránila tím, že při nákupu o chemikáliích nevěděla.

Podle ČIŽP se v areálu našly tuny rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi, také malé množství radioaktivních látek. Měření v areálu loni v říjnu ukázala, že někdejší laboratoř ani studna podzemních vod nebyly kontaminovány radioaktivními látkami.

Přítomnost nebezpečných látek v centru řeší lovosická radnice, která schválila peníze na prvotní práce v souvislosti s nálezem. O pomoc Lovosice už požádaly Ústecký kraj. Krajský úřad přezkoumává integrované povolení pro areál olejárny. O finanční pomoc na vytvoření analýzy rizik v areálu bývalé Setuzy žádají Lovosice Státní fond životního prostředí.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů