Sobota, 20. dubna 2024

Průhonický park v Praze trpí znečištěním vodních toků

Průhonický park v Praze trpí znečištěním vodních toků

Praha - Průhonický park se nemůže zbavit znečištění vod. Způsobují ho nedokonalé čistírny odpadních vod v okolí. Správce parku už dokonce podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Některé čističky po nátlaku inspekce životního prostředí začínají technologie modernizovat, mnohým obcím ale kanalizace stále chybí.

Jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Čechách, Průhonický park jihovýchodně od Prahy, je unikátní přírodní památka s řadou vzácných druhů rostlin. Jednu vadu na kráse ale má - do potoka, který parkem protéká, jsou odkanalizovány všechny splaškové vody z okolí. Ivan Staňa ze Správy Průhonického parku říká, že kritika z řad návštěvníků se týká právě zapáchajících vodních toků.

Robin Náse z České inspekce životního prostředí informoval, že v oblasti došlo k rozsáhlé investiční výstavbě průmyslových zón a satelitních měst bez jakékoliv koncepce zaměřené na odkanalizování. Průhonický park trpí intenzivním znečištěním vod už více než 5 let, za tu dobu ale nebyl ani jeden z kompetentních úřadů schopen kritickou situaci vyřešit. Správce se proto v roce 2007 rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Do případu se vložila také inspekce životního prostředí, která začala přísně kontrolovat a trestat původce znečištění. Problémem ale je, že místo jedné velké čistírny funguje v okolí Průhonického parku devět menších. A na ty se nevztahují podle zákona tak přísné limity. "Menší čistírny odpadních vod nemusí monitorovat odstraňování dusíku a fosforu, tedy látek, které jsou ve vodě nežádoucí," nechal se slyšet Robin Náse.

Čtyři čističky na nátlak inspekce už začaly s rekonstrukcí a doplněním technologií. Okolní obce zase začínají redukovat původně nekontrolovanou výstavbu rodinných domů a dohlížejí na systematické odkanalizování.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů