Čtvrtek, 28. března 2024

Hon vodařů na neplatiče měl úspěch

Hon vodařů na neplatiče měl úspěch

České Budějovice - Stovky černých uživatelů kanalizační sítě uvízly v zátahu, který uspořádala firma Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VAK JČ). Odhalené neplatiče teď čeká jako trest paušální doplatek. Bude ve výši tří průměrných ročních plateb.

V posledních deseti měsících prověřili naši pracovníci okolo dvou a půl tisíce domácností," uvedla tisková mluvčí VAK JČ Renáta Kollarczyková.
Šetření se týkalo všech nešvarů ohledně pitné vody a odpadních vod. Nejčastějšími prohřešky byly případy, kdy majitelé nemovitostí vypouštěli do kanalizační sítě vodu ze své studny, aniž by to ohlásili.

"V rámci kraje jsme za posledních deset měsíců odhalili čtyři sta třicet případů," vypočetl Miroslav Javořík, vedoucí oddělení zákaznických služeb VAK JČ. Největší koncentrace hříšníků byla na Blatensku. Například v okrese Písek napočetli vodaři 70 případů. Na Českobudějovicku to bylo 120 odhalených černých uživatelů kanalizace. Většinou se jednalo o odběratele vody nebo zákazníky v menších městech a obcích, zpravidla do dvou tisíc obyvatel.

Provinilcům nyní firma naúčtuje jako trest tabulkovou hodnotu stočného za poslední tři roky podle počtu osob v domácnosti. "Pokud někdo vypouští studniční vodu do veřejné kanalizace, je povinnen osadit studnu vodoměrem a uzavřít smlouvu s vodárenskou společností," zdůraznil k tomu Javořík.
Náklady na čištění vod totiž nemizí. Podle Kollarczykové je musí hradit za neplatiče obce a města, potažmo sousedé, kteří poctivě platí vodné a stočné.

VAK JČ odhalil při svém šetření i neoprávněné odběry pitné vody. "Pokud zaznamenáme díky dispečinku odběr vyšší než podíl fakturované vody v obci a lze vyloučit poruchy na síti, máme podezření na černé odběratele," zmínil Javořík. Vodaři dokonce dokáží černý odběr odhalit pomocí minikamery i přímo ve vodovodní přípojce.

U druhé velké jihočeské vodárenské firmy - 1. JVS, se také setkávají s podvodníky. Jsou to ale spíš jednotlivé případy. Podle finančního a obchodního ředitele Miloše Trnky na to má vliv i skutečnost, že firma působí na jihu Čech teprve od roku 1994 a problémy s nepřihlášenými studnami se snaží eliminovat už při uzavírání smluv. U 1. JVS už se například pro změnu setkali s tím, že nové nemovitosti začnou odebírat vodu načerno už při stavbě nebo před kolaudací.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů