Čtvrtek, 18. dubna 2024

Z čističky odpadních vod unikly do Labe kaly

Z čističky odpadních vod unikly do Labe kaly

Ústí nad Labem - Z čističky odpadních vod na Střekově uniká do Labe jakási hnědá kaše. To byl obsah upozornění, jež do Ústeckého deníku sdělil jeden ze čtenářů. STZ, jíž čistička patří, problém potvrdila, ale také zároveň tvrdí, že k narušení životního prostředí nedošlo.

Jak uvedla Marie Logrová, mluvčí STZ, toto byla výjimečná a nestandardní situace.

"Unikl nám pouze biologický kal, který v žádném případě neovlivní život v řece," bránila se. "Tento kal totiž čistí odpadní vodu v dosazovacích nádržích," popisovala situaci mluvčí Logrová.

"Okamžitě po zjištění tohoto problému pracovníci čističky zvýšili kapacitu čerpadel tak, aby již k dalšímu úniku nedocházelo."

Podobně se vyjádřil i ústecký magistrát, který na místo vyslal kontrolu z odboru životního prostředí.

"Kal, který odešel do řeky Labe, neobsahoval žádné vodám škodlivé nebo nebezpečné látky, takže nedošlo k ohrožení kvality vody v řece Labi," konstatovala Ivana Solničková, tisková referentka magistrátu s tím, že únik trval asi 4 hodiny.

ČIŽP zatím vyčkává

Na místo ovšem dorazili také inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Jak poté sdělila Jana Moravcová, ředitelka ústeckého inspektorátu ČIŽP, další jednání ohledně úniku kalů do Labe ze "setuzácké" čističky by se mělo uskutečnit v průběhu dneška.

"Inspektoři při kontrole zjistili, že čistička má skutečně poruchu. Došlo k úniku kalů spolu s již vyčištěnými odpadními vodami," potvrdila, ovšem pouze zčásti, informace Logrové ředitelka Moravcová.

"Inspekce samozřejmě nechala odebrat vzorky vod vytékajících z čistírny, po obdržení výsledků a zjištění míry znečištění rozhodneme o našem dalším postupu," dodala.

Další potíže čističky

Toto ovšem není první problém s čističkou odpadních vod v Ústí nad Labem. Ten má i čistička v Neštěmicích. Porucha, k níž došlo začátkem září, pak zároveň odhalila, že někteří její uživatelé z řad ústeckých podniků nedodržují pravidla pro vypouštění splašků.

Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) ale zatím hodnotí poruchu čističky v Neštěmicích jako provozní závadu s tím, že bude těžké zjistit, kdo vypouští víc škodlivin, než je povoleno.

"Těch, kteří využívají tuto čističku, je mnoho. Bude hodně těžké identifikovat, kdo porušuje platná pravidla," řekla k tomu nedávno Iveta Kardianová, mluvčí SČVK.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů