Úterý, 23. dubna 2024

EU dá Vysočině a jižní Moravě miliardu korun na čištění odpadů

EU dá Vysočině a jižní Moravě miliardu korun na čištění odpadů

Jihlava - Obce z Vysočiny a jižní Moravy dostanou z Evropské unie přibližně jednu miliardu korun na přestavbu čistíren odpadních vod a kanalizací. Financování druhé etapy projektu Ochrana vod povodí řeky Dyje s celkovými náklady přes 1,7 miliardy korun schválila Evropská komise, sdělila dnes ČTK Veronika Štefková z odboru komunikace Státního fondu životního prostředí.

Díky této investici se zlepší čištění odpadních vod v 15 městech a obcích, které se nacházejí v pěti okresech Vysočiny a sousedního Jihomoravského kraje. Stavební práce by měly být prováděny od jara 2010 do konce roku 2012. "Nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele," řekl ČTK Miloš Kokeš z třebíčského svazku obcí. Projekt navazuje na stavební práce za 1,4 miliardy korun, které se již s podporou unie uskutečnily v povodí řeky Dyje v letech 2005 až 2007.

Příprava druhé etapy rozsáhlého projektu trvala asi dva roky. Obsahuje 11 stavebních akcí. Nová čistírna odpadních vod bude postavena ve Vladislavi na Třebíčsku, rekonstrukce těchto zařízení budou provedeny ve Velkém Meziříčí, Moravském Krumlově a v Boskovicích -- Hrádkově. Přibude 53 kilometrů kanalizace a dalších 21 kilometrů kanalizačních stok bude modernizováno; na kanalizační síť bude nově připojeno dalších 4600 obyvatel. Součástí projektu jsou také rekonstrukce vodovodů v celkové délce tří kilometrů.

Na Vysočině se projektu účastní osm sídel: Vladislav, Třebíč, Jemnice, Nové Město na Moravě, Nová Ves, Velké Meziříčí, Oslavice a Telč. V Jihomoravském kraji budou přestavby prováděny v Boskovicích -- Hrádkově, Vratíkově, Okrouhlé, Velenově, Valchově, Benešově a v Moravském Krumlově.

Dotace z operačního programu Životní prostředí na tento projekt je slíbena ve výši 1,028 miliardy korun, dalších 60 milionů korun obcím přidá Státní fond životního prostředí.

Akce je třetím českým velkým projektem schváleným Evropskou komisí, uvedl v tiskové zprávě Petr Jirman, vedoucí oddělení projektů ministerstva životního prostředí. Evropská komise podle něj obdržela z České republiky celkem 12 žádostí o podporu velkých projektů, z toho čtyři projekty se týkají operačního programu Životní prostředí.

Řada větších sídel v zemi musela v posledních letech investovat do zlepšení čištění odpadních vod, aby do roku 2010 vyhověla přísnější evropské legislativě. Do letošního října bylo v této oblasti schváleno celkem 25 miliard korun dotací pro 291 projektů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů