Pátek, 19. dubna 2024

Čistší voda bude stát stovky milionů korun

Čistší voda bude stát stovky milionů korun

Strakonice - Největší investice na území města v posledních deseti letech. Tak to je právě začínající intenzifikace čistírny odpadních vod a rekonstrukce kanalizace.

Předpokládané výdaje jsou 371 milionů korun, z čehož je dotace z Operačního fondu životního prostředí přibližně dvě stě milionů korun.

Podle slov starosty Pavla Vondryse čistírna prošla celkovou rekonstrukcí zhruba před dvanácti lety. "Došlo ke zvýšení kapacity tak, aby městu stačila," dodal. Pak ale přišly přístupové podmínky Evropské unie. Proto začaly přípravy projektu na další vylepšení. Ty kromě jiného přidají ještě další technologické kroky, aby vypouštěná voda byla ještě čistší.

Jedním z dodavatelů je firma SMP CZ. Její generální ředitel Martin Doksanský při slavnostním zahájení stavby přislíbil, že bude hotová příští rok v prosinci. "Celá akce se uskuteční ve třech etapách. Nejprve vznikne nová technologická linka, pak dojde k rekonstrukci té současné a na závěr přijde demolice objektů, které již nebudou potřeba," dodal.

Hlavní technolog čistírny Luděk Míka vysvětlil, že současná technologie nemá vzhledem k evropským normám dostatečnou účinnost zejména, pokud jde o hodnoty dusíku a fosforu. Při rekonstrukci podle něj může úplně nakrátko dojít k tomu, že se do řeky bude vracet voda o něco horší, ale po skončení rekonstrukce bude zase mnohem kvalitnější.

Součástí projektu jsou i kanalizační sběrače. Dva zcela nové směrem na Radošovice a Dražejov, třetí směrem na Řepici včetně shybky pod řeku Otavu má projít rekonstrukcí.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů