Pátek, 29. března 2024

V napojení na vodu a kanalizaci Liberecký kraj zaostává

V napojení na vodu a kanalizaci Liberecký kraj zaostává

Města a obce v Libereckém kraji stále více zaostávají v napojení obyvatel na vodovody a kanalizace za celostátním průměrem. Na konci loňského roku bylo v kraji napojeno na vodovod 88,5 procenta obyvatel a na kanalizaci jen 67,9 procenta. Situaci navíc výrazně zhoršily srpnové povodně, které v některých místech zcela zničily silnice a mosty a s nimi i desítky let budované vodovodní a kanalizační sítě. Podle odhadů vodárenských společností bude na obnovu zničené vodárenské infrastruktury třeba více než 200 milionů korun.

Do vodohospodářských projektů v Libereckém kraji se přitom v posledních letech investovaly miliardy a i letos se v kraji čile staví. Důvodem je splnění evropských norem, k nimž se Česko zavázalo při vstupu do EU. Města s více než 2000 obyvateli by měla přísné normy splňovat od 1. ledna 2011. Řada projektů však v tu dobu ještě hotova nebude.

Třeba Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) loni na jaře zahájilo projekt Čistá Jizera. Na akci za více než 945 milionů korun získalo sdružení bezmála 60 procent z evropských fondů. Staví se v Turnově, Semilech, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou. "Celkově musíme vybudovat nebo modernizovat 73 kilometrů kanalizací a 11 kilometrů vodovodů a zrekonstruovat čistírnu v Lomnici nad Popelkou. Je to, jako bychom stavěli na trase z Turnova až do Prahy," řekl ČTK předseda sdružení Milan Hejduk. V Lomnici by se měla dočkat rekonstrukce i čistírna odpadních vod a v Rokytnici se zlepší zásobování pitnou vodou.

Podobně rozsáhlý projekt Lužická Nisa dokončila před rokem Severočeská vodárenská společnost (SVS). V Liberci byla modernizována čistírna odpadních vod, dostavby a modernizace se dočkaly kanalizace v Liberci a Jablonci a také úpravna pitné vody v Desné. Teď se SVS soustředila na Českolipsko. Integrovaný projekt Čistá Ploučnice za zhruba 650 milionů korun by měl vyřešit nedostatky v kanalizaci a čištění odpadních vod v sedmi městech na Českolipsku. Dokončena už byla rekonstrukce čistíren v Zákupech a Jablonném v Podještědí, v dalších městech se pracuje.

Dostavbu kanalizace za 350 milionů korun připravovali také v Raspenavě na Liberecku, která patří k obcím, které byly záplavami nejvíce postiženy. Jen na obecním majetku a místních komunikacích tam voda napáchala škodu více než 267 milionů korun. Voda zničila silnice i mosty. "Nevíme, jak to s plánovanou výstavbou kanalizace bude dál, máme vybraného dodavatele, snad se podaří vše zkoordinovat s opravami zničených silnic," řekl ČTK starosta Pavel Lžičař (Za obnovu obce). Podobně na tom jsou i v nedalekých Hejnicích, ale i v dalších obcích Frýdlantska, kde sice vodovody či kanalizace měli, blesková povodeň je ale v srpnu zničila.

Vývoj napojení na vodovod a kanalizaci v Libereckém kraji a ČR:

Podíl obyvatel napojených na vodovod (pct Podíl obyvatel napojených na kanalizaci (pct)
Liberecký kraj ČR Liberecký kraj ČR
2006 88,6 92,4 68,8 80,8
2007 88,5 92,3 68,9 80,8
2008 88,3 92,7 68,2 81,1
2009 88,5 92,8 67,9 81,3

zdroj: ČSÚ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů