Čtvrtek, 28. března 2024

Čtyři malé obce mají novou čistírnu

Čtyři malé obce mají novou čistírnu

Příkladem efektivního využití dotace z Operačního programu Životní prostředí je nedávno dokončená stavba čistírny odpadních vod (ČOV) a kanalizace v délce 21,87 kilometru v obcích Dobrochov, Vranovice-Kelčice, Vřesovice a Výšovice na Prostějovsku.

Na novou čistírnu odpadních vod se připojilo dohromady 2344 ekvivalentních obyvatel. Díky moderní technologii se zlepšila jak kvalita vody, tak životního prostředí. Konkrétně umožňuje odstranit znečištění v množství 95,94 CHSKCr t/rok (chemická spotřeba kyslíku dichromanovou metodou, je mírou celkového obsahu organických látek ve vodě) a 45,64 t/rok NL (nerozpuštěných látek).

KOORDINOVANÝ POSTUP

Dobrochov, Vranovice-Kelčice, Vřesovice a Výšovice kvůli koordinovanému postupu a snadnějšímu přístupu k evropským penězům vytvořily Svazek obcí ČOV Výšovice. Náklady na celý projekt dosáhly přibližně 150 mil. Kč, z čehož příspěvek Fondu soudržnosti Evropské unie byl 97,8 mil. Kč (65 %). Další prostředky poskytl Státní fond životního prostředí ČR - 5,8 mil. Kč (4 %). Obce přispěly částkou 41,4 mil. Kč (28 %) a Krajský úřad Olomouckého kraje 5 mil. Kč (3 %).

>>Svazek si vzal na spolufinancování projektu úvěr, který bude splácet po dobu 20 let. Dotace nám přicházely postupně, vždy po vyúčtování konkrétních nákladů,<< uvedl předseda Svazku obcí ČOV Výšovice Jiří Vincourek. Při tak velkém projektu se samozřejmě našly i drobné komplikace.

BYLY TAKÉ PROBLÉMY

>>Nejčastěji jsme se potýkali s určitou prodlevou v příjmu prostředků a museli jsme se také vyrovnat s dočasnou finanční tísní. Tyto problémy se vyřešily díky vstřícnému přístupu dodavatele, místní stavební společnosti INSTA CZ a posunutí termínu plateb,<< doplnil předseda Vincourek.

Před schválením projektu bylo vyžadováno podrobné hodnocení dopadů a průběžné monitorování jeho realizace. >>Stavba, která byla úspěšně dokončena, splňuje přísné parametry jak pro provoz kanalizační sítě a čistírny odpadních vod, tak pro čerpání dotací z Evropské unie a Ministerstva životního prostředí. Zkušební provoz probíhá rovněž bez potíží. Už nyní je poznat, že voda je mnohem čistší, což dokládá zvýšený počet ondater v okolí. Bez kanalizace bychom si dnes jen stěží dokázali představit další rozvoj našich obcí,<< uzavřel Jiří Vincourek.

Na novou čistírnu se mohlo připojit dohromady 2344 ekvivalentních obyvatel.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů