Pátek, 29. března 2024

Když pracuje 30 bilionů bakterií

Zatím spíše v soukromém sektoru se u nás uplatňuje unikátní americká technologie biologického čištění odpadních vod a tekutých odpadů. Určitě by nalezla své místo i ve školních kuchyních, kde by už nebylo nutné odpadní potrubí pracně mechanicky čistit, případně k tomu používat tlakovou vodu.

Když pracuje 30 bilionů bakterií

Biologické čištění odpadních vod využívá fakt, že bakterie, s jejichž pomocí funguje, nemají zažívací trakt, a proto nejprve musí všechny organické látky rozložit na základní stavební jednotky, než je použijí pro svůj metabolismus. Problémem bývá, že bakterie se dodávají nikoliv ihned aktivní, nýbrž ve formě spórů, tedy ve stavu, který jim umožňuje dlouhodobé přežití v nepříznivých podmínkách. Po vypuštění do odpadní vody či odpadního systému spóry běžně potřebují 6-8 hodin, než se bakterie probudí k životu a začnou plnit svou úlohu. Technologie BioAmp, kterou letos do Česka přinesla společnost NCH Czechoslovakia spol. s r. o., však biologické čištění posouvá ještě o kus dál.

PĚT KMENŮ BAKTERIÍ

Technologie, která v USA vznikla před patnácti roky, totiž dokáže vpravit do odpadní vody už aktivované, živé a produktivní bakterie. Vše začíná v jednoduchém přístroji BioAmp, který se instaluje na zeď a ke své činnosti potřebuje pouze přívod vody, elektrickou síť o napětí 220 V a napojení do odpadního systému. Přístroj o výšce 0,75 metru obsahuje zásobník na granulovaný bakteriální substrát ve formě tablet, dávkovací zařízení, kultivační nádobu, čerpadlo, počítačovou a řídicí jednotku a technologii určenou pro přívod vody a odtok do odpadního systému. Těchto jednotek lze v případě potřeby instalovat u jednoho klienta i více. Počet zařízení je přitom dán stupněm znečištění odpadních vod, denním průtokem a délkou zdržení odpadních vod v odpadním systému.

MUDr. Daniel Havránek, obchodně technický manažer společnosti NCH Czechoslovakia, který zajišťuje i hygienický dozor projektu BioAmp, říká: >>Každých 24 hodin přístroj nadávkuje přesně dané množství tablet do kultivační nádrže. Do ní se napustí voda a bakterie se systémem provzdušňování a míchání 24 hodin kultivují. Jde o pět jejich přesně určených kmenů, přičemž tablety obsahují i nutrienty, látky potřebné pro množení bakterií a stavbu jejich buněčných stěn. Po 24 hodinách se mikroorganismy vypouštějí do odpadního potrubí, lapač tuku, jímky či systému čistírny odpadních vod (ČOV). Bakterie poté ihned začnou pracovat. Například v potrubí odstraňují usazené organické látky, čímž se trubky uvolní a vyčistí od organických úsad, a následně osídlí stěny trubek. V konečném výsledku tedy jde o naprostou eliminaci patogenních a hnilobných mikroorganismů, které by se tam mohly nalézat.<<

Na to už přišly některé restaurace, ale také velké závodní kuchyně, které si instalací technologie nejen pojistily funkčnost a průchodnost odpadního potrubí, ale také zcela eliminovaly zápach, který se z odpadního systému dříve šířil do kuchyně i přilehlých prostor. Navíc tak mají zaručeno snižování znečištění odpadních vod.

DVĚ ZÁSADNÍ PŘEDNOSTI

Základním rozdílem vůči jiným prostředkům pro biologické čištění je tedy systém kultivace mikroorganismů před jejich vypuštěním do odpadních systémů a skladba bakterií, kterou technologie BioAmp používá. Bakterie produkují pět typů enzymů, které umí štěpit tuky, bílkoviny, cukry, papír, zbytky zeleniny i produkty živočišného metabolismu. Společnost NCH, jako výrobce a nositel této technologie, tvrdí, že tablety BioAmp produkují řádově tisíckrát více bakterií než jiné přípravky. Zařízení totiž každý den naráz vypouští 30 bilionů bakterií. Další předností technologie je, že je funkční jak za přístupu kyslíku, tak bez něho, stejně jako to, že používané mikroorganismy mají podstatně odolnější vůči nepříznivým vlivům v odpadních systémech, ať už je to teplá voda či nepříznivé pH. Mikroorganismy optimálně pracují v rozmezích 4-55 °C a 4-9 pH.

Každou bakterii samozřejmě lze zničit dezinfekčními prostředky, horkou vodou či vysoce kyselým nebo zásaditým prostředím. Technologie BioAmp tomu čelí jak tím, že bakterie se dodávají do systému pravidelně každý den, tak tím, že se rychle množí a každé 2-3 hodiny se jejich počet až zdvojnásobí. Případné ztráty jsou tedy ihned nahrazovány šiky nových bakterií.

POMOCNÍK I PRO ŠKOLNÍ KUCHYNĚ

Protože technologie BioAmp udržuje odpadní cesty průchozí, čisté a bez zápachu, je vhodná i pro školní kuchyně. Jenže obce jako zřizovatelé základních a mateřských škol s dopady doznívající hospodářské recese zvlášť pečlivě hlídají své výdaje a napjaté jsou též provozní rozpočty škol. A tak ve školních kuchyních přetrvává pracné mechanické čištění odpadních potrubí, případně se přibírá na pomoc tlaková voda.

>>I když se ve školních kuchyních vaří zpravidla jen jednou denně a jsou uzavřeny o víkendech, svátcích a prázdninách. bakterie si v každé funkční kuchyni pro sebe vždy najdou dostatek potravy. Naše technologie funguje v obdobném kuchyňském provozu, kde udržujeme průchozí dvě odpadní větve, vždy za pomoci jednoho přístroje BioAmp. Jedna větev měří 400, druhá asi 250 metrů. Za celou dobu, co v zařízení působíme, nebylo nutné odpady ani jednou mechanicky čistit kvůli zanesení organickými látkami či tuky,<< poznamenává MUDr. Daniel Havránek, podle něhož se technologie uplatní v každém stravovacím provozu, kde se připraví 100 a více jídel denně.

Systém BioAmp může úspěšně fungovat i pro ČOV, kalová pole, přečerpávací stanice, usazovací nádrže, zadržovací jímky atd. Zápach z nich totiž leckdy okolí značně obtěžuje. Navíc, jak uzavřel Ing. Dan Pazdírek, obchodní ředitel společnosti NCH Czechoslovakia, ČOV výrazně ušetří za odvoz kalů, neboť jejich množství se nasazením tech nologie BioAmp podstatně snižuje působením mikroorganismů.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Dva přístroje BioAmp umístěné u usazovací nádrže velké podnikové chemické čistírny odpadních vod na Litoměřicku.

Technologie BioAmp se uplatní i u obecní čistírny odpadních vod. Snímek je z jedné menší obce poblíž Brna.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů