Čtvrtek, 28. března 2024

Středočeský kraj je proti likvidaci kalů v Drastech

Středočeský kraj je proti likvidaci kalů v Drastech

Středočeský kraj nesouhlasí se záměrem ministerstva životního prostředí vybudovat v lokalitě Drasty v Praze-východ koncové zařízení pro pražskou ústřední čističku odpadních vod. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválili krajští radní. Kraj bude prosazovat, aby toto zařízení určené k likvidaci kalů bylo vybudováno jinde, řekl novinářům hejtman David Rath (ČSSD). Reakci ministerstva ČTK zjišťuje. Praha chce podle hejtmana v podstatě vyvážet kaly na území Středočeského kraje, kde by se dokončoval proces čištění.

"Vybrali dokonce podle našeho soudu dost nešťastný model, že tam mělo docházet k dočištění vyhníváním. To je mimořádně zatížené obrovským pachem, který by se šířil do poměrně širokého okolí, takže nejen obec Drasty by tím byla zničena, ale postiženy by tím byly i obce v širším okolí," tvrdí Rath.

Radní podle něj přihlédli i k tomu, že projekt odmítli letos v září obyvatelé Klecan v místním referendu. Vlastnictví pozemku a rozhodnutí pražského magistrátu není podle hejtmanství dostatečným argumentem pro umístění zařízení v této lokalitě.

V lokalitě Drasty, která je součástí obce Klecany, by mělo vzniknout zařízení, v kterém by se likvidovaly kaly z pražské ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Praha ji chce v příštích letech opravit a rozšířit. Současné zázemí pro likvidaci kalů už nebude stačit, proto jej chce po přestavbě čistírny přemístit. Celková přestavba čistírny včetně nové likvidace kalů by měla Prahu stát téměř 20 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů