Sobota, 20. dubna 2024

Nový kanalizační systém na Táborsku stojí zhruba miliardu

Nový kanalizační systém na Táborsku stojí zhruba miliardu

V Táboře, Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí mohou lidé využít rekonstruovaný nebo zcela nový kanalizační systém. Náklady na celý projekt, jehož větší část je už v provozu, činí téměř miliardu korun. ČTK to řekl Milan Míka, ředitel Vodárenské společnosti Táborsko, která kanalizační systém zprovoznila.

V současnosti mohou obyvatelé tří měst, které od sebe dělí jen pár kilometrů, využívat více než dvě třetiny opravené nebo úplně nové kanalizace. "Celkově má projekt 23 stavebních částí a 16 z nich je hotovo," řekl Míka. Projekt má být podle něj kompletně dokončený nejpozději do 20. září 2011.

Vodárenská společnost Táborsko zrekonstruovala 18 kilometrů kanalizace a ještě vybudovala nových šest kilometrů systému. Navíc opravila zhruba sedm kilometrů vodovodního systému, který vedl podél kanalizace a byl ve špatném stavu.

Podle Míky byl projekt nutný kvůli nevyhovujícímu stavu stávající kanalizační soustavy. "Pravidelně se třeba stávalo, že při přívalových deštích nestihla kanalizace pojímat vodu a ta potom vyplavovala domy," řekl Míka.
Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí začaly o záměru na rekonstrukci a novou výstavbu uvažovat už v roce 2005. Tehdy si zažádaly o finanční podporu od Evropské unie. "Když nám dotaci v Bruselu odsouhlasili, zdálo se, že z ní budeme schopni zaplatit více než 50 procent projektu," uvedl Míka.

Ale vzhledem k tomu, že se výstavba i rekonstrukce kanalizační části časově prodlužovala, rostly i náklady. "Stoupá cena materiálu a třeba i kurz eura vůči koruně byl v momentě, kdy jsme dotaci dostali, výrazně příznivější," řekl Míka. Nyní bude finanční podpora z fondů EU činit zhruba jen pětinu celkových nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů