Pátek, 29. března 2024

ČR asi nestihne dobudovat čistírny, hrozí mu sankce od EU

ČR asi nestihne dobudovat čistírny, hrozí mu sankce od EU

Česká republika velmi pravděpodobně nesplní povinnost danou směrnicí Evropské unie, podle níž mají mít všechny aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce letošního roku odpovídající čištění odpadních vod. Zhruba v desítce míst do konce roku novou čistírnu dokonce ani budovat nezačnou. ČTK to dnes řekl ředitel odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Václav Dvořák. České republice proto reálně hrozí sankce ze strany Evropské unie.

V řadě jiných míst sice stavba nové čistírny již začala, ale také není známo, jestli bude do konce roku dokončena. "Z hlediska možných sankcí je důležitý termín dokončení, nikoliv zahájení stavby," uvedl Dvořák.
Případné sankce může podle něj zmírnit urychlený průběh stavebních prací. Evropský soudní dvůr by podle něj mohl vzít v úvahu aktuální stav prací v době vydání rozsudku. "Čím pokročilejší stav v realizaci stavby, tím menší dopad rozsudku," dodal. Ke konci letošního ledna nemělo podle údajů ministerstva zemědělství čistírnu dle požadavků příslušného nařízení vlády ještě 137 aglomerací. Unijní směrnice se vztahuje zhruba na 630 sídel v Česku.

Kromě rozdílů mezi unijní a národní legislativou je podle mluvčí MZe Terezy Dvořáčkové hlavními důvodem, proč obce nestíhají čistírny dobudovat, pomalé čerpání peněz z unijních fondů. Evropská komise nepovoluje čerpat dotace v případech, kdy mají tuzemští vlastníci vodohospodářské infrastruktury s provozovateli vodovodů a kanalizací dlouhodobé smlouvy. Stavbu v některých případech znemožňuje také nedostatečná příprava ze strany obcí.

"V roce 2011 můžeme očekávat zahájení dotazů ke stavu ze strany EK. V návaznosti na to budeme podle požadavků revidovat aktuální stav a sdělovat i reálný harmonogram dokončení potřebných opatření v jednotlivých aglomeracích," řekla ČTK Dvořáčková.

Vláda už dříve opakovaně konstatovala, že stát požadavek Evropské komise v určeném termínu nesplní, podobným závěrem skončilo loni v červnu prezentované šetření Národního kontrolního úřadu. Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě s komisí jedná, aby zabránilo případným postihům ze strany unie. Vládu již v minulosti za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem v minulosti kritizoval například Svaz měst a obcí; vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

Zvláštním případem je ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze. Ta nedávno získala od pražského magistrátu výjimku na kvalitu vypouštěných vod až do konce roku 2016. Metropole předpokládá, že se do té doby stihne čistírna přestavět a rozšířit tak, aby limity stanovující množství dusíku ve vodě splňovala. V září vypsala tendr na rozšíření čistírny.

Podle Dvořákovy odpovědi však ze strany EU pro Prahu žádná výjimka neplatí. "Praha uplatňuje postup podle národní legislativy. Evropský právní řád se ovšem vztahuje na členské státy," sdělil ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů