Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko bude platit za nesplněné sliby

ČR slibovala, že do konce roku 2010 postaví všude čističku nebo pošle do jeslí třetinu dětí. Nesplnila to.

Česko bude platit za nesplněné sliby

Česko může dostat pokutu v řádech desítek až stovek milionů korun kvůli tomu, že málo čistí své odpadní vody. Evropská komise může sankci udělit už za pár měsíců.

Česko se totiž před šesti lety zavázalo, že do konce roku 2010 postaví v každé obci nad dva tisíce obyvatel čistírnu odpadních vod. Starostové kvůli tomu mohli žádat o dotace z operačních programů.

Slib se však splnit nepodařilo. V zemi je stále ještě 137 měst a obcí, kde vlastní čističku nemají. Ve většině už je alespoň hotový projekt nebo částečně rozestavěno, ve třinácti obcích se však se stavbou ještě vůbec nezačalo.

"Odhadujeme, že ve většině nevyřešených obcí bude čistička dokončena v roce 2011. Jen ve výjimečných případech později," říká Václav Tampír z tiskového odboru ministerstva zemědělství.

Důvodem, proč 137 malých obcí stále nečistí své odpadní vody, jsou podle ministerstva zemědělství mimo jiné přísnější české zákony. V Česku například na rozdíl od unijních požadavků platí tvrdší limity na koncentraci dusíku, což stavby odpadních čističek prodlužuje.

Podle Tampíra se dá očekávat, že se Brusel v nejbližší době ozve s dotazy, proč se závazek ohledně čistíren nesplnil. Evropská komise pak určí výši pokuty. Podle ministerstva životního prostředí hrozí jen za nedostavěnou pražskou čističku pokuta až 50 milionů korun.

Do jeslí jen procento

Nedostavěné čistírny jsou jen jedním z příkladů toho, co se nepodařilo dotáhnout do konce. Česká vláda se směrem k unii zavázala ve více oblastech.

Poslední prosincový den roku 2010 byl mezním například i proto, aby do jeslí mohla chodit až třetina dětí mladších tří let. Tento závazek měl přispět k tomu, aby se ženám lépe spojovala rodina a kariéra.

Realita je však zcela tristní. Míst v jeslích je tak málo, že do nich místo proklamované třetiny může chodit sotva procento dětí. Tedy asi tisícovka.

Jesle se v Česku začaly po roce 1989 hromadně rušit. Zatímco v roce 1900 fungovalo 1043 takových zařízení, letos už jen 49. Stát však z centrálního rozpočtu na jesle nijak nepřispívá a ani to nemá v plánu. O stavbu a provoz jesliček by se tak musely starat jednotlivé obce. Ty však tvrdí, že na to nemají peníze.

Za nesplněný slib ohledně míst v jeslích však Česku žádná pokuta nehrozí. Tento závazek byl totiž pouze v rovině jakési deklarace.

Podobně deklarativní, tedy nevymahatelný, je i nesplněný slib ohledně množství peněz posílaných na zahraniční rozvojovou pomoc. Česko slíbilo, že do roku 2010 bude na tuto pomoc posílat alespoň 0,17 procenta HDP. Ve skutečnosti se však vydává jen asi 0,13 procenta HDP, zhruba čtyři miliardy korun.

Panely pomohly

Naopak slibem, který se podařilo téměř stoprocentně splnit, je podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů, tedy ze solárních, vodních nebo větrných elektráren.

Podle závazku k EU mělo Česko do roku 2010 z obnovitelných zdrojů vyrábět osm procent elektřiny. "V současné době se vyrábí kolem 7,4 procenta elektrické energie z obnovitelných zdrojů," říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor.

Ke splnění tohoto závazku však výrazně přispěl boom solárních elektráren. Zatímco v roce 2004 se v Česku ze slunce nevyráběla žádná energie, letos panely vyrobily 12 procent veškeré elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů.

Výhodné podmínky, které stavba solárních panelů provázela, však už vláda stopla. Od letoška tak budou výkupní ceny energie ze slunce o polovinu nižší než loni. Tento byznys se tedy už tolik nevyplatí.

Zatímco v roce 2004 se v Česku ze slunce nevyráběla žádná energie, letos to bylo už 12 procent.

Co všechno Česko nestihlo splnit

Čistírny odpadních vod
Do roku 2010 měla v každé obci vzniknout čistírna odpadních vod. Skutečnost? Ve 137 obcích toto zařízení stále chybí. Hrozí kvůli tomu pokuta.

Jesle pro malé děti
Do roku 2010 měla mít třetina dětí možnost chodit do jeslí. Realita? Míst je málo, vejde se sem asi jen procento dětí.

Čistá elektřina
Do roku 2010 se mělo osm procent elektřiny vyrábět z obnovitelných zdrojů. Realita? Vyrábí se 7,4 procenta. Bez boomu sporných solárních elektráren by to však bylo méně.

AUTOR: Jana Machálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů