Čtvrtek, 25. dubna 2024

Začíná rekonstrukce a intenzifikace ČOV Česká Kamenice

Začíná rekonstrukce a intenzifikace ČOV Česká Kamenice

V České Kamenici dnes Severočeská vodárenská společnost slavnostně zahájila rekonstrukci a intenzifikaci čistírny odpadních vod. Stavba je ve finančním objemu 81,5 milionů korun (vč. DPH). Investorem stavby je SVS, které se podařilo získat dotaci Ministerstva zemědělství ve výši 22,939 milionů korun a zvýhodněný úvěr až do výše 36,048 milionů korun.

Slavnostního aktu zahájení stavby se v areálu ČOV zúčastnili zástupci SVS, zhotovitele, správce stavby, provozovatele, samosprávy, médií a další hosté.

Ing. Miroslav Harciník, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti, dodává: "Rekonstrukce ČOV Česká Kamenice spadá do kategorie legislativně vyvolaných, tzv. strategických investic. Jde o jednu z posledních našich rekonstrukcí ČOV v rámci přechodného období. Její původní kapacita neumožňovala rozvoj aglomerace a připojování dalších obyvatel. Použití moderních technologií bezpochyby pozitivně ovlivní kvalitu vody v řece Kamenici."

"Z České Kamenice teče řeka krásnou oblastí Národního parku České Švýcarsko a právě sem se daří už deset let vracet původní rybí druh - lososa obecného. Naše stavba přispěje ke zlepšení kvality vody a tím i životních podmínek tohoto druhu. Je jedním ze zázraků přírody, že si čerstvě vylíhlí lososi zapamatují chemizmus vody, ve které se narodili, aby se pak v dospělosti vrátili do stejných míst zplodit nové potomstvo. Ať si tedy pamatují Kamenici čistou a vracejí se sem rádi,"doplňuje za vedoucího člena sdružení zhotovitelů Ing. Martin Borovička, generální ředitel SYNER, s. r. o. a dodává k náročnosti stavby, že staveniště ČOV se nachází na břehu řeky a protože se některé objekty budou zakládat až tři metry pod úrovní hladiny podzemní vody, stavaři budou zpočátku muset z jámy odčerpávat pronikající vodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů