Pátek, 26. dubna 2024

Gruzínští horalé mají proud díky Čechům

Gruzínští horalé mají proud díky Čechům

Rychle se stmívá. Ve skromně zařízeném kamenném domě ve vesnici Omalo v gruzínském Thušsku se nad stolem plného jídla krčí pětice izraelských turistů - to aby lépe viděla do talířů. V jídelně penzionu rodiny Ičirauli je už tma. Petrolejka nestačí. Padesátiletý Eko Ičirauli před domem zápasí s naftovým generátorem, který ne a ne chytnout. U sousedů mají už vyhráno, žárovky a elektrické spotřebiče u nich pohání elektřina ze solárních panelů na střeše domu.

Konečně. Generátor naskočil a žárovky se rozzáří. Z domu se ozve nadšený potlesk mladých turistů, kterých letos do horského regionu na severovýchodě Gruzie přijelo opět více než vloni. V některých thušských domácnostech stále ještě běžná scéna vezme brzy za své. Elektřinu z naftových generátorů postupně nahrazuje elektřina ze slunečních kolektorů. Thušsko se společně s dalšími horskými regiony Gruzie dostalo do ambiciózního projektu s rozpočtem sedmi milionů korun, který rozjela na Kavkaze Česká republika.

"Příští rok to už snad bude s elektřinou lepší. Má se tu stavět nové letiště a doufejme, že se konečně dočkáme i elektřiny. Plánovaná elektrifikace nám tady v horách usnadní život," říká asi 40letá Ija Ičirauli, která v létě turistům nabízí ubytování s polopenzí v přepočtu asi za 300 korun na osobu a noc.

Takových podnikavců, jako je ona, jsou v Thušsku desítky. Rodinné penziony tu v posledních letech rostou jako houby po dešti. Její manžel přes léto pracuje na salaši vysoko v horách Kavkazu a do centra Thušska do Omalo přijíždí jen, aby doplnil zásoby a pomohl manželce s údržbou domu. Na zimu oba, stejně jako většina Thušů, odchází do nížiny. Zima je na Kavkaze drsná. Thušsko je sedm měsíců odříznuté od světa a tedy i bez pravidelných dodávek nafty do generátorů.

Elektřina díky české pomoci

V Thušsku, které se v posledních letech stává na Kavkaze jedním z nejvyhledávanějších cílů zahraničních turistů, probíhá v domácnostech revoluce. V dohledné době budou elektrifikovány všechny větší vesnice v obtížně přístupném a strategickém regionu u hranic s Ruskem. Elektrifikované Thušsko se má stát atraktivnější i pro samotné Thuše, kteří dosud dávají přednost snadnějšímu životu v nížině. V izolovaném kraji by tak díky české pomoci mohlo opět začít přibývat trvale usazených obyvatel.

"Cílem projektu je zajistit udržitelný rozvoj Thušska a zabránit jejímu vylidnění. Jedná se o velmi cennou oblast z hlediska biodiverzity, která má obrovský turistický potenciál," uvedl koordinátor České rozvojové agentury pro Gruzii Jan Černík. "Prioritně elektrifikujeme budovy veřejné správy, jako jsou polikliniky, administrativa národního parku, policejní stanice. Stejně důležitá je i elektrifikace domů, kde žijí trvale usazené rodiny, a nakonec jsou elektrifikované i domy dočasných obyvatel Thušska," vysvětlil Černík.

Projekt ale nepočítá s napojením domů na centrální elektrickou síť Gruzie, tak jako tomu bylo v 80. letech ještě za Sovětského svazu. Připomínkou nedávných časů jsou zrezavělá torza stožárů vysokého napětí, jež vedly elektřinu přes průsmyk v téměř třítisícové výšce nad mořem z centrální Gruzie do Thušska.

Ekologicky a bez drátů

Region leží za hlavním kavkazským hřebenem. Záměr elektrifikovat Thušsko jinak než přes běžnou elektrickou síť souvisí s tím, že Thušsko je velmi obtížně přístupný region s malým počtem obyvatel, které žijí v roztroušených vesnicích často v nadmořské výšce přesahující 2500 metrů nad mořem.

"Nejvhodnějším řešením, jak zajistit přístup k elektrické energii pro místní obyvatele, je vybudování ostrovní elektrické sítě založené na principu obnovitelných zdrojů," řekl Černík. "To má hned několik výhod. Instalace fotovoltaických panelů přímo na domy místních obyvatel nevyžaduje budování přenosové soustavy, po nainstalování systému obyvatelé neplatí za dodávky elektřiny a také neprodukují žádné škodlivé emise."

Podle Černíka projekt sníží riziko znehodnocení přírodně velmi cenného prostředí. Pro chod generátorů na výrobu elektřiny bylo totiž zapotřebí skladovat velké množství pohonných hmot v horských vesnicích v národním parku.

"Díky projektu teď mohou lidé i instituce lépe fungovat bez závislosti na dodávkách nafty do generátorů. Navíc je velmi riskantní skladovat stovky litrů nafty poblíž přísně chráněných oblastí," dodal Černík.

V thušském regionu se nachází celkem 42 vesnic, přičemž zhruba polovina z nich je obývaná pouze v létě. V celém regionu žije přibližně 200 rodin, které se živí převážně pastevectvím, chovem ovcí. V posledních letech se národní park Thušsko stává vyhledávanou destinací zahraničních turistů. Ročně region navštíví kolem tří tisícovek turistů.

Tomáš Kučera
od našeho spolupracovníka z Gruzie

Česká rozvojová pomoc v Gruzii

Thušská rezervace

Odlehlé území, oddělené od zbytku Gruzie horami Velkého Kavkazu, obývá zhruba 200 rodin. Elektřinu jim dosud zajišťují nespolehlivé dieselagregáty.

Ekologická elektřina

Elektrifikaci této oblasti pomocí solárních kolektorů zajišťuje Česká rozvojová agentura prostřednictvím firmy SunnyWatt. Celkový rozpočet projektu činí bezmála sedm milionů korun.

AUTOR: Tomáš Kučera
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů