Pátek, 19. dubna 2024

Jihlava hledá provozovatele městské kanalizační sítě

Jihlava hledá provozovatele městské kanalizační sítě

Jihlavští radní jako valná hromada akciové společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace dnes schválili koncesní projekt na provoz vodohospodářské infrastruktury ve městě a zahájení koncesního řízení. Během roku a půl by měl být vybrán nový provozovatel městské vodohospodářské sítě. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

"Novým provozovatelem může být i ten stávající, jímž je Svaz vodovodů a kanalizací (SVAK), ale určitě za zcela jiných podmínek," řekl Vymazal. Ze SVAK Jihlava vystupuje koncem příštího roku, nový koncesionář se ujme provozu od začátku roku 2013. O vystoupení ze SVAK rozhodli zastupitelé už v polovině roku 2009.

Měli za to, že členství v tomto svazku regionálních obcí a měst je pro Jihlavu nevýhodné a neefektivní. "Například u velkého vodohospodářského projektu rekonstrukce kanalizace ve městě nejsme investorem ani účastníkem řízení, přitom ho společně s dotací platíme," řekl Vymazal. Podle závěrů odborné skupiny je kalkulace cen vodného a stočného neprůhledná a z vybraných peněz dostává město malý podíl.

Svazek obcí na Jihlavsku sdružuje 32 obcí a měst. Vznikl při privatizaci vodáren v roce 1993. Svazek je majitelem infrastruktury a zajišťuje investice. O provoz se na základě dlouhodobé smlouvy stará Vodárenská akciová společnost, v níž mají obce majetkový podíl. Tato smlouva platí do roku 2015. Majetek svazku nyní činí přes 2,2 miliardy korun, z toho Jihlavě patří 57 procent.

Ve městě je celkem 194 kilometrů kanalizačních sítí. Podle Vymazala zatím neexistuje kvalitní soupis všech kanalizačních sítí. "Některá potrubí jsou slepá, nevíme přesně, v jaké jsou hloubce, jaký je použitý materiál a podobně. Pak je těžké plánovat údržbu, proto chceme mít provoz pod přímou kontrolou," řekl Vymazal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů