Čtvrtek, 28. března 2024

Miliony žížal na Českokrumlovsku mění odpadní kal na hnojivo

Miliony žížal na Českokrumlovsku mění odpadní kal na hnojivo

Na prostoru jednoho hektaru v obci Jaroměř na Českokrumlovsku chová Václav Fuchs miliony žížal, které přetvářejí kal z čistírny odpadních vod na kvalitní hnojivo. Za rok dokážou přeměnit tisíce tun odpadů na hmotu, kterou si žádají zahrádkáři jako zeminu na pěstování různých rostlin a zeleniny. Fuchs je největším tuzemským chovatelem žížaly druhu dendrobaena veneta.

Absolvent vysoké školy zemědělské přitom před roky začal tyto živočichy chovat z úplně jiného důvodu. Prodával je sportovním rybářům, pro které jsou žížaly ideální návnadou. "Sháněl jsem všude možně informace, které jsem k tomu potřeboval. Ale nejvíc jsem se o chovu žížal dozvěděl v Americe, kam jsem psal různé maily a prosil o rady," řekl dnes ČTK Fuchs.

Zatímco v prvopočátcích odběr žížal rostl, v poslední době trh pozvolna stagnuje. Fuchs proto začal přemýšlet o tom, jak své podnikání rozšířit. "Nápad s kalem z čističky odpadních vod se přímo nabízel," uvedl.

Žížaly totiž nejraději konzumují podobnou hmotu. Dendrobaena veneta navíc vyžaduje směs bohatou na buničinu. A to přesně splňují kaly z čistíren odpadních vod. Žížaly z této hmoty dokážou odstranit veškeré špatné látky. "Jejich organismus je jako filtr, přes který se ty horší věci nedostanou ven," vysvětlil Fuchs. Proto kontaktoval čistírny odpadních vod v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově a domluvil se s nimi, že bude odebírat vysušený kal ve větším množství.

Na ploše jednoho hektaru žížaly zvládnou přeměnit během jedné sezony například třetinu veškerého kalu, který vyprodukují obyvatelé Českých Budějovic, na hnojivo.

Fuchs zároveň nadále žížaly dendrobaena veneta prodává sportovním rybářům. Pro ně navíc chová také červy, čemuž se věnuje jako jediný v zemi. Chovatel si ještě nechává dovážet z Kanady žížaly rousnice obecné. Také je prodává rybářům, kteří o ně mají velký zájem.

Muž, který mimo jiné v 90. letech minulého století pomáhal privatizovat firmy pro PPF současného miliardáře Petra Kellnera, plánuje růst svého podnikání. V budoucnosti hodlá rozšířit pobočky své firmy na jiná místa jižních Čech i do západních Čech.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů