Středa, 24. dubna 2024

ÚOHS: V zakázce na stavbu kanalizací v Jihlavě byly chyby

ÚOHS: V zakázce na stavbu kanalizací v Jihlavě byly chyby

Antimonopolní úřad zasáhl do půlmiliardového tendru na stavbu kanalizací v Jihlavě. Podle aktuálního rozhodnutí, které je již pravomocné, vítězná nabídka sdružení firem Chemkostav, AGROSTAV, Stavební firma Škrabal a IPOS PS s.r.o. nesplnila technické kvalifikační předpoklady. ČTK to zjistila z webových stránek ÚOHS.
Sdružení firem nepomohlo ani odvolání k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi, který ho zamítl. Případ se vrací do fáze nového posouzení nabídek. Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko, který tendr zadává, se musí názorem ÚOHS řídit.

Předseda svazu vodovodů a dobronínský starosta Jiří Vlach ČTK řekl, že jediné řešení teď vidí ve vyřazení sdružení, které vyloučil ÚOHS a v zadání zakázky druhému uchazeči. Výběrová komise zasedne v pátek, předsednictvo svazku rozhodne o podpisu smlouvy příští úterý. Pokud bude smlouva podepsána, mohlo by se podle Vlacha začít rychle se stavbou. Vypsání nového výběrového řízení podle něj nemá smysl, protože projekt by dalšími průtahy úplně ztratil šanci na evropskou dotaci. Kvůli dotaci by práce za půl miliardy korun měly být provedeny do konce roku. "To se nedá stihnout, celé by to padlo," vysvětlil Vlach.

ÚOHS se zakázkou zabýval opakovaně, původně žádné porušení zákona nenašel. Zakázku u antimonopolního úřadu napadlo Sdružení firem Jihlavsko. Mezi jeho členy patří stavební firmy SYNER VHS Vysočina, HOCHTIEF CZ, Metrostav a EUROVIA CS. Sdružení firem Jihlavsko úspěšně zpochybnilo referenci Chemkostavu.

Projekt na přestavbu jihlavských kanalizací se chystal asi šest let, původně měl být dokončen už loni. Předloni na podzim však byly přípravy zastaveny. I tehdy se protáhlo výběrové řízení na dodavatele kvůli odvolání jedné z neúspěšných firem a potíže působilo i plánované vystoupení Jihlavy ze svazu vodovodů a kanalizací, který figuruje v roli investora.

Obě strany se loni na jaře k projektu vrátily, protože Evropská komise umožnila prodloužení termínu na provedení stavebních prací o rok. Projekt se týká rekonstrukce a stavby kanalizací a zlepšení dodávek pitné vody pro obyvatele Jihlavy. Město na něj přidá kolem 200 milionů korun.

Z evropských a národních dotačních programů by mělo plynout přes 300 milionů. Akce má navázat na projekt za 430 milionů korun, který byl s podporou EU uskutečněn v Jihlavě v letech 2004 až 2007. Obsahoval modernizaci čistírny odpadních vod a kanalizační sítě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů