Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrava chce opravu čističky, ministerstvo ale zamítlo dotaci

Ostrava chce opravu čističky, ministerstvo ale zamítlo dotaci

Ostravská radnice a vedení společnosti Ostravské vodovody a kanalizace (OVaK) chtějí za více než 500 milionů korun opravit centrální čističku odpadních vod. V nejbližších letech by už totiž nemusela plnit limity Evropské unie. S žádostí o dotaci se město a firma obrátily na ministerstvo zemědělství, které ale projekt zamítlo. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa, který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

"Ostravská čistička zatím splňuje předepsané limity. V současné době jsou v Česku podobná zařízení, která potřebují rekonstrukci akutněji. Proto se ostravská čistička do seznamu vybraných projektů nedostala," vysvětlil Fuksa rozhodnutí ministerstva. Připustil ale, že je jen otázkou času, kdy se limity v Ostravě dodržovat nebudou.

Ostravského primátora Petra Kajnara zamítnutí dotace překvapilo. "Rekonstrukce je potřebná. Nemám pocit, že limity bez problému čistička plní. Naopak jedeme nadoraz," řekl dnes ČTK. Dodal, že město bude dál usilovat o získání prostředků na projekt. "Bez pomoci to nepůjde," uvedl.

Vedoucí provozu čističky Daniel Žárský ČTK řekl, že se provozovatel zařízení, kterým je společnost OVaK, proti rozhodnutí ministerstva odvolal. "Uvidíme, jak to dopadne. Pokud neuspějeme, jsme připraveni rekonstrukci zahájit ze svých zdrojů a s podporou města. Práce by pak ale trvaly déle a modernizace by byla postupná," uvedl.

Podle něj je již vypracovaná projektová dokumentace a v příštím roce by práce mohly začít. "Pokud získáme dotaci a peníze budou, trvaly by dva roky. Pokud ne, protáhnou se na asi čtyřleté období," dodal.
Generální ředitel OVaK Petr Konečný ČTK řekl, že odhadované náklady na modernizaci přesahují 500 milionů korun. "Jsme ale přesvědčeni, že se při výběrovém řízení sníží minimálně o 100 milionů korun," uvedl.

Ostravská čistička odpadních vod se potýká především s odstraňováním dusíku z odpadních vod. Ten je ve volné přírodě nebezpečný, protože společně s fosforem umožňuje rychlé množení řas. Řasy pak spotřebovávají kyslík, což má negativní vliv na veškerý život ve vodě.

"Limit EU je 10 mikrogramů dusíku na litr. Naše zařízení se nyní drží na úrovni 9,8 mikrogramů ... Pokud se v budoucnu zvýší zatížení čističky, nebudeme schopni úroveň povolenou unií udržet," řekl ČTK Konečný. Dodal, že zastaralá technologie se stává i brzdou dalšího rozvoje města. "Do deseti let se plánuje, že ve městě a jeho okolí přibude okolo 60.000 lidí. Toto navýšení už nebudeme schopni zvládnout," varoval.

Ostravská čistička je třetím největším zařízením svého druhu v Česku. Filtruje se zde odpadní voda z třísettisícového města a postupně se na ni napojují i obce v okolí. Postavena byla v roce 1996, o rok později byla zcela zatopena při katastrofických povodních. Zařízení vlastní Ostrava. Provozuje ho společnost OVaK, která zaměstnává tři stovky lidí. Pět desítek z nich pracuje přímo v areálu čističky.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů