Úterý, 23. dubna 2024

Obce na Vyškovsku chystají stavbu kanalizace za 400 milionů korun

Obce na Vyškovsku chystají stavbu kanalizace za 400 milionů korun

Obce ležící nad Slavkovem u Brna usilují o stavbu kanalizace. Měla by sloužit pěti vesnicím sdruženým v Dobrovolném svazku obcí Ligary, kde žije dohromady asi 4000 lidí. Náklady se odhadují na 400 milionů korun, řekl ČTK starosta Heršpic na Vyškovsku Jiří Ziegler (ČSSD). Kritizoval stát za to, že nezajistil, aby na takové stavby měly malé obce peníze, ačkoli je v rámci povinnosti plnit limity znečištění musí budovat.

Podle něj už nyní, kdy se teprve projektuje, čelí místní zastupitelstva kvůli vynaloženým nákladům kritice. Územní řízení stálo 3,5 milionu korun a obce se o náklady podělily rovným dílem. Další miliony korun má stát projekt pro stavební povolení. "Jsou to dosti velké peníze. Veřejnost se ptá, zda nebudou vyhozené," řekl Ziegler.

Jakmile bude stavba vyprojektovaná, místní se budou snažit získat dotace, a to jak z fondů EU, tak od státu a kraje. "Čekáme, zda na nás nějaké evropské peníze zůstanou," podotkl starosta.

Připustil, že vybudování kanalizace za 400 milionů pro 4000 lidí představuje vysoké náklady. Obce však prý nemají příliš mnoho jiných možností, jak situaci řešit. "Nemohou ovlivnit kvalitu používaných pracích prášků či tablet do myček. Přesto jsou těmi, kdo odpovídají za případné překročení zmíněných limitů," řekl Ziegler a dodal, že "obce jsou dle zákona původci odpadu".

Chystaná kanalizace by měla sloužit Heršpicím, Hodějicím, Křižanovicím, Němčanům a Nížkovicím. Čistička má podle Zieglera stát v Hodějicích u řeky Litavy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů