Úterý, 23. dubna 2024

Vědci pátrají ve splašcích po drogách

V odpadních vodách se poprvé měří přítomnost drog. Pomůže to zjistit skutečné množství uživatelů.

Vědci pátrají ve splašcích po drogách

Unikátní metodu, která má pomoci v boji proti drogám, začali testovat čeští vědci. Pátrají ve splašcích z měst a obcí a hledají v nich zbytky nelegálních drog, které lidé vyloučili. Speciální měřicí přístroje dokáží i v hodně znečištěné vodě z kanalizace najít nejrůznější omamné látky, například kokain, extázi nebo pervitin. Měření provádí pražský Výzkumný ústav vodohospodářský (VÚV) a zatím probíhají první pokusy. Ústav chce v měření pokračovat a získat na něj i grant od státu.

"Zhruba před třemi měsíci jsme odebrali první vzorky odpadních vod z jedné čistírny v České republice," říká Věra Očenášková, vedoucí odboru laboratoří VÚV. O jakou čistírnu a v jakém městě konkrétně šlo, prozatím ústav nechce uvádět. "Z předběžných výsledků vyplývá, že v nejvyšších množstvích se našel pervitin, kokain a efedrin," dodává Očenášková. Právě efedrin je jedna z látek, které se používají při výrobě pervitinu. "Dále se ve vzorcích našla tišící látka metadon, který se používá k substituční léčbě závislosti na drogách a také antidepresiva. Kupodivu vůbec ne čistý heroin. Bude to zřejmě tím, že co do objemu se v Česku tato droga užívá poměrně málo," dodává Očenášková.

Jako kostky cukru v přehradě

Výzkumníci odebrali vzorky přímo u nátoku do čistírny odpadních vod. Vzorky předpřipravili v laboratořích, odstranili z vody pevné částice a připravený vzorek poslali na analýzu do specializované laboratoře ve Velké Británii.

Česko sice má zhruba 15 velmi citlivých přístrojů, které by dokázaly analýzu udělat také, nemá ovšem ještě vymyšlenou metodu hodnocení, jež by se vztahovala přímo na drogy.

"Je to vůbec poprvé, co se tohle měření drog v odpadních vodách v Česku provádí. Tyto přístroje se jinak používají například na měření pesticidů, léčiv nebo kovů ve vodě. Proto jsme to poslali kolegům do Británie. Oni už drogy měří dlouho, mají na to vypracované metody, postupy a speciální týmy výzkumníků," říká Magdaléna Kvíčalová, která má v ústavu na starosti laboratoře organické analýzy. Drogy se dají v množství ostatních látek ve vodě rozeznat i ve velmi malém množství. "Jedná se o nanogramy v litru vody. Je to jako byste hodili několik kostek cukru do přehrady. Ale dá se to. Látky se z vody extrahují a každá z nich se rozpouští za jiných podmínek. Dají se proto oddělit," vysvětluje Očenášková.

Aby si čeští vědci mohli vzorky vyhodnotit na vlastních přístrojích a měření mohli dělat pravidelně, potřebovali by zhruba jeden milion korun na sestavení odborného týmu a sestavení metodiky, tedy postupu, jak má přístroj drogy vyhodnocovat. "Už jsme se přihlásili o tento grant na ministerstvu vnitra. Chtěli bychom to dělat jako součást bezpečnostního výzkumu," říká Očenášková.

Jestli vědci grant dostanou, se prozatím neví. "Výsledky veřejné soutěže prozatím nemůžeme sdělovat. Které projekty jsme přijali, oznámíme až v říjnu," říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

O víkendech je drog ve vodě víc

Údaje naměřené ze splašků mají sloužit k porovnání odhadů o počtu uživatelů drog s realitou. Z naměřeného množství se pomocí matematického modelu vypočítá, kolik lidí drogy zhruba konzumovalo. "V dotazníkových průzkumech mnoho lidí nepřizná, že drogy konzumuje. Ovšem když drogy naměříte přímo ve vodě, dostanete mnohem přesnější obrázek. Docela zajímavé je pozorovat týdenní cyklus. O víkendu naměřené množství drog strmě stoupá," říká Očenášková.


V nejvyšších množstvích se našel pervitin, kokain a efedrin.
Magdaléna Kvíčalová, Výzkumný ústav vodohospodářský

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů