Středa, 24. dubna 2024

Jihočeský kraj poslal obcím příspěvky na kanalizace a čistírny

Jihočeský kraj poslal obcím příspěvky na kanalizace a čistírny

Osm jihočeských obcí se může pustit do výstavby a obnovy čistíren odpadních vod, vodovodů a kanalizací. Krajští zastupitelé jim dnes na projekty poslali dotaci více než sedm milionů korun. Kraj obcím přispívá na stavební náklady a technologické části deseti procenty, s jeho pomocí by se měla letos vybudovat vodohospodářská díla za více než 100 milionů korun. Z dotačního titulu, jenž spravuje ministerstvo zemědělství, mohou získat na investici až osmdesátiprocentní příspěvek.

Radomyšl na Strakonicku se bude moci pustit s pomocí dotace do modernizace čistírny, kterou v obci vybudovali před čtvrt stoletím. "Je třeba předejít jejímu kolapsu, zmodernizovat zastaralou technologii, zvýšit kapacitu a zlevnit provoz," řekl ČTK starosta Luboš Peterka. Modernizace je zapotřebí i kvůli možnosti dalšího rozvoje obce, v posledních třech letech se tam postavilo na 50 rodinných domů a počet obyvatel vzrostl na 1212.

Přeštěnice na Strakonicku zase s dotací vybudují novou čistírnu a vodovod v místní části Držkrajov, Vlachovo Březí bude budovat kanalizaci na sídlišti a Ratibořské Hory zrekonstruují úpravnu vody a vybudují vrtanou studnu.

Ve stejném programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací ještě uspěly obce Mojmé, Všemyslice a Heřmaň, které ale nemají ještě dokončené výběrové řízení a smlouvu o dílo, jež je dokladem k určení výše příspěvku.

Jihočeský kraj má na kofinancování projektů Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad a financování nezpůsobilých výdajů těchto projektů v upraveném rozpočtu 161,35 milionu korun. K 31. červenci bylo zatím vyčerpáno 32 milionů korun, a to na projekty Jihočeského kraje, jeho příspěvkových a založených organizací, a na spolufinancování projektů dalším úspěšným žadatelům v ROP. Loni bylo v rozpočtu 129 milionů korun. Vyčerpáno bylo 41 milionů a zbývající peníze byly převedeny do letošního rozpočtu, řekla ČTK mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů