Pátek, 19. dubna 2024

Peníze na pražskou čistírnu má sehnat Telička

Peníze na pražskou čistírnu má sehnat Telička

Pražský magistrát má plán, jak z evropských fondů dostat dotace na stavbu čistírny odpadních vod v Troji. Radit se získáním dotace by Praze měla firma BXL Consulting, jejímž spolumajitelem a ředitelem je lobbista a bývalý český eurokomisař Pavel Telička.

Oslovil jej primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Pan Telička by měl dělat základní přístupové rozhovory. To politické otevření prostoru," řekl HN Svoboda.

Někdejší český diplomat Telička se s problémem evropských dotací na pražskou čistírnu odpadních vod už seznámil. "Měli bychom pomoci vyvést jednání ze slepé uličky, ve které se podle všeho nachází," prohlásil Telička.

Zakázka je pro firmu BXL Consulting prý naprosto výjimečná. "Pro veřejné instituce děláme málo. Pracujeme hlavně s korporátními firmami," řekl Telička. Kdy se Praha s lobbistickou firmou dohodne na konkrétních podmínkách zakázky, zatím neví ani on, ani primátor. "Musíme se dopodrobna seznámit, s čím se budeme potýkat. Pokud k nějaké dohodě a smlouvě dojde, seznámíme s ní Evropskou komisi. Cenu v tomto případě necháváme na klientovi," tvrdí Telička.

Ústřední pražskou čistírnu odpadních vod přestaví za 6,22 miliardy korun sdružení firem nazvané ÚČOV Praha, ve kterém jsou společnosti SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont a WTE Wassertechnik. Vítěze včera určili radní hlavního města. Sdružení firem nabídlo nejnižší cenu i nejlepší technické řešení z pohledu dlouhodobých nákladů. "Kdybychom evropské peníze nezískali, máme v tendru klauzuru, že jej můžeme ukončit," upozornil ovšem primátor.

Tendr od začátku provázely pochybnosti, proto radní v únoru změnily jeho podmínky. Minulý rok přišel bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek s tím, že zakázka je zmanipulovaná. Michálek popsal, že ho jeho náměstek Dušan Fibingr a především Martin Knetig, poradce místopředsedy ODS Pavla Drobila, nutili k jejímu manipulování.

AUTOR: Bedřich Kratochvíl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů