Pátek, 29. března 2024

V povodí Olše vzniklo 93 kilometrů kanalizace a pět čističek

V povodí Olše vzniklo 93 kilometrů kanalizace a pět čističek

Přes 16.000 obyvatel z osmi měst a obcí na Frýdecko-Místecku a Karvinsku se nově může připojit ke kanalizaci. V rámci projektu Revitalizace povodí Olše vzniklo zhruba 93 kilometrů kanalizační sítě a pět čistíren odpadních vod. O ukončení projektu, který stál přes 37 milionů eur (téměř miliardu korun), dnes informovali zástupci Slezského vodohospodářského svazku, který projekt koordinoval.

Předsedkyně svazku, starostka Třince Věra Palkovská řekla, že projekt výrazně sníží znečištění povrchových i podzemních vod v povodí Olše. "Třeba Třinec měl předtím na kanalizaci napojeno 75 procent obyvatel, ale ve svazku jsou i obce, které měly nulové napojení. Díky tomuto projektu jsme pomohli i menším obcím, aby na evropské peníze dosáhly," řekla Palkovská. Evropská unie z Fondu soudržnosti zaplatí celkem 26,3 milionu eur (přes 600 milionů korun).

Předsedkyně uvedla, že sice stavební práce už skončily, nejsou rozkopané cesty a chodníky a lidé se postupně na novou kanalizaci napojují, ale svazek ještě náročný proces čeká. "To znamená zpracování závěrečné zprávy a čekání, aby Evropská komise tuto zprávu co nejdříve schválila, a 20 procent financí, které obdržíme až po schválení závěrečné zprávy, co nejdříve doputovalo do regionu," řekla Palkovská. Obce a města čekají na pět milionů eur, tedy přes 120 milionů korun. "Největší podíl na projektu mají ty nejmenší obce a pro ně je důležité, aby tu peníze byly co nejdřív," dodala Palkovská.

Mezi obcemi, které se na projektu finančně podílely nejvíce, je Vendryně. Starosta obce Rudolf Bilko řekl, že obec čeká zhruba na 30 milionů korun, což je její roční rozpočet. "Máme padesátimilionový úvěr na deset let. Když by těch 30 milionů nepřišlo, bylo by to pro nás likvidační. Nějak bychom samozřejmě museli přežít, ale bylo by to na hraně," řekl Bilko. Uvedl, že další rozvoj bez kanalizace si ale obec vůbec nedokázala představit.

"Byl to obrovský projekt. Pro obec jako Bystřice, která má 35 milionů rozpočet a něco málo přes 20 milionů daňových příjmů, jsou náklady 150 milionů korun na čistírnu a kanalizaci obrovské," řekl starosta Bystřice Ladislav Olšar. Uvedl, že projekt měl šest milníků a platby za jednotlivé části byly poměrně plynulé. "Zhruba na rok a půl, než se všechno zkontroluje a snad zdárně uzavře, máme ale umořeno nějakých 16 milionů. Teď pro nás je důležité, abychom napojili občany, splnili podmínky, ke kterým jsme se zavázali, a financování snad nějak zvládneme," doplnil starosta Bystřice.

Palkovská uvedla, že ví o obdobných sdruženích, která předložila závěrečné zprávy před rokem a půl i dvěma lety, a ještě je nemají schválené. "Rychlost je v rukou Evropské komise. Jak ministr (životního prostředí Tomáš) Chalupa, tak všichni úředníci, kteří mají tento projekt na starost, se budou pokoušet na Evropskou komisi maximálně apelovat, aby tato doba byla co nejkratší, hlavně kvůli obcím, které jsou ve složité situaci," řekl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. Uvedl, že to ale byly velmi dobře investované peníze, protože šlo o projekt v prostředí, kde čističky odpadních vod i kanalizace byly velmi slabé.

Slezský vodohospodářský svazek vznikl kvůli revitalizaci Olše v roce 2004. Jsou v něm Bystřice, Český Těšín, Jablunkov, Mosty u Jablunkova, Návsí, Těrlicko, Třinec a Vendryně. Většina z nich si musela na spolufinancování stavby vzít úvěr u bank. Na kanalizaci je nyní napojeno například 84 procent Českého Těšína, 89 procent Jablunkova či 90 procent Třince.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů