Úterý, 23. dubna 2024

Firmy loni na ekoinvesticích šetřily, stát investoval do čistíren

Firmy loni na ekoinvesticích šetřily, stát investoval do čistíren

Investice do životního prostředí loni v Česku činily 22,6 miliardy korun, oproti roku 2009 klesly o 3,6 procenta. Zatímco financování staveb na ochranu životního prostředí podnikatelský sektor výrazně omezil, stát své investice zvýšil o víc než polovinu. Nejvíc stála výstavba čistíren odpadních vod, a to devět miliard korun. Stát na ně uvolnil 5,1 miliardy korun. Celkem 1,8 miliardy korun na investice do ochrany vod přišlo ze zahraničí. Novináře o tom dnes informovali zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zhruba 20 miliard ročně vkládá Česko do životního prostředí od roku 2003. Jasně přitom dominují investice do výstavby a rekonstrukcí čistíren odpadních vod, což vyplynulo z povinnosti státu vůči EU zajistit do konce roku 2010, aby všechny obce nad 2000 obyvatel byly připojeny na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. V posledních letech rostou i investice do nakládání s odpady.

V poměru mezi investicemi do odstraňování znečištění a do prevence jeho vzniku loni výrazněji než v předchozím roce dominovaly projekty na odstraňování. Přišly na 12,2 miliardy korun (v roce 2009 11,8 miliardy korun), do prevence šlo 9,4 miliardy korun (v roce 2009 10,8 miliardy korun).

Podniky loni daly do investic na ochranu životního prostředí 11,8 miliardy korun, zatímco v roce 2009 to bylo 16,3 miliardy korun. Stát poskytl loni 10,7 miliardy korun, v roce 2009 pak 7,1 miliardy korun.

Zatímco vklady do dlouhodobých projektů firmy loni omezily, narostly jejich provozní výdaje spojené s ochranou životního prostředí. Celkem loni činily 54 miliard korun, 44 z nich zaplatil podnikatelský sektor. Dvě třetiny všech provozních nákladů přitom spolklo nakládání s odpady, a to téměř 35 miliard korun.

Provozní výdaje na ochranu životního prostředí stoupaly v letech 2003 až 2010 strměji než investiční. Za posledních sedm let narostly z 23 miliard na 54 miliard v loňském roce.

Příjmy firem nabízejících služby a vedlejší produkty v oblasti ochrany životního prostředí se loni zvýšily. Tržby z prodeje služeb vzrostly skoro o čtyři miliardy na 39,9 miliardy korun, prodejem vedlejších produktů utržily 10,6 miliardy. O rok dříve to bylo 6,9 miliardy korun. O 200 milionů spadly na 981 milionů úspory plynoucí z využití vedlejších produktů ochrany životního prostředí. Nejlépe si vedly zpracovatelé odpadů s tržbami 31,2 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů