Pátek, 19. dubna 2024

Obce na Židlochovicku usilují o opravu tří čističek odpadních vod

Obce na Židlochovicku usilují o opravu tří čističek odpadních vod

Šest obcí na jih od Brna chce v příštích měsících a letech dobudovat svou kanalizační síť tak, aby odpovídala normám. Města a vesnice sdružené ve Svazku vodovody a kanalizace Židlochovicko aktuálně pracují na opravách tří čističek odpadních vod. Jsou starší, přestaly vyhovovat zpřísněným kritériím, navíc obce se rozšířily, takž je potřeba zvýšit kapacitu čistíren. Práce už začaly na modernizacích čističek v Blučině a Hrušovanech u Brna. Chystá se i stejná stavební akce v Žabčicích, řekl ČTK tamní starosta Vladimír Šmerda (ODS).

Cena prací na všech třech čističkách přesáhne podle starosty 150 milionů korun. V Blučině náklady činí asi 51 milionů korun, v Hrušovanech kolem 53 milionů korun. Obcím opravu umožnila dotace ze Státního fondu životního prostředí, která kryje kolem 80 procent nákladů. Finančně se spolupodílí i Jihomoravský kraj. Zbytek doplácí svazek a obce samotné.

Cena zakázky v Žabčicích podle starosty dosud není známa, projektanti ji však odhadli také na zhruba 50 milionů korun. Obec má dnes hotový projekt a vyřízené stavební povolení. Dodavatele dosud nevybrala. Žádá o dotace.

Dokončením prací na čističkách bude podle starosty čištění odpadních vod ve svazku vyřešeno. Poslední spravovaná čistička v Židlochovicích je podle něj novější a současným nárokům na kvalitu čištění odpadních vod odpovídá lépe. V dalších letech bude proto svazek pracovat na menších úkolech, například stavět kanalizaci k nově zastavovaným plochám a dobudovávat ji v ojedinělých místech staré zástavby, kde dosud chybí. I tak však mnohé obce zátěž aktuálních investic ponesou léta, na povinný díl spolufinancování si mnohé budou muset vypůjčit, uvedl starosta.

Dnes svazek spravuje 73 kilometrů vodovodů a 65 kilometrů kanalizací, má zdroj vody s deseti vrty, čtyři čistírny, dvě čerpací stanice na vodovodech a 22 čerpacích stanic na kanalizacích. Spravuje i jeden vodojem. Infrastruktura slouží 13.000 obyvatelům.


Podle unijních norem měly mít všechny obce v ČR s více než 2000 obyvateli už do konce roku 2010 vyřešené moderní čištění odpadních vod. Podle odhadů se to ale zřejmě nezdařilo pětině obcí na jižní Moravě. Ty na problém s dodržením lhůt opakovaně upozorňovaly předem. Zahájení prací v mnoha případech komplikoval fakt, že dokumentaci pro výběrové řízení na dodavatele stavby musí schválit SFŽP.

V Jihomoravském kraji se nicméně podíl obyvatel bydlících v domech napojených na kanalizaci jen v letech 2006 až 2009 zvýšil o čtyři procenta na 88 procent.

Lucie Kučerová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů