Čtvrtek, 25. dubna 2024

Likvidace nebezpečných odpadů a odpadních vod na moderní stanici v areálu Zetor v Brně

Likvidace nebezpečných odpadů a odpadních vod na moderní stanici v areálu Zetor v Brně

Kaiser servis v Brně provozuje nejmodernější chemickou čistírnu odpadních vod a tekutých odpadů v ČR. Zařízení je vybaveno 6-ti stupňovou filtrací s kapacitou 6 m3/hodinu zpracovaných kapalných odpadů. Odpady a odpadní vody se do zařízení přepravují cisternovým vozidlem nebo v sudech.

Naše chemická ČOV slouží k likvidaci tekutých a kašovitých nebezpečných odpadů a odpadních vod. To jsou zaolejované vody, odpadní emulze, odpady s obsahem těžkých kovů, odpadní vodné barvy, odpadní vody s obsahem nebezpečných látek, odpadní kyseliny a odpadní louhy. Umíme nabídnout odvoz a likvidaci jakéhokoliv kapalného odpadu nebo odpadní vody z jakékoliv průmyslové výroby.

Používáme nejmodernější čistící postupy.

Celé zařízení na likvidaci a odstranění odpadů je povoleno na základě IPPC - Integrovaná prevence a omezování znečištění.

Příjem odpadů zajišťujeme 24 hodin denně.

Čistírnu provozujeme v Brně, v areálu firmy Zetor a.s.. Zde náš kvalifikovaný personál provádí čištění tekutých odpadů - zařazených do kategorie "N" (nebezpečný odpad) nebo "O" (ostatní odpad) a odpadních vod.

Náš modelový zákazník, firma Kovovýroba s.r.o., se specializuje na kovovýrobu a obrábění kovů. V této výrobě je důležitou provozní kapalinou emulze, jež slouží například jako chladící médium v obráběcích strojích. Po určitém čase používání se snižuje její účinnost, zvyšuje se obsah mechanických nečistot, kovového prachu, pilin, špon..., a proto je nutné ji nahradit emulzí novou a staré emulze se zbavit. Ve firmě Kovovýroba s.r.o. mají ke shromažďování odpadní emulze podzemní jímku o objemu 10 m3. Ekolog si objednal u firmy Kaiser servis odvoz odpadní emulze. V požadovaný den přijedeme k zákazníkovi sací cisternou. Odpadní emulze do 15 minut odčerpáme do našeho sacího vozidla a po vyřízení zákonných formalit - jako je vystavení a potvrzení evidenčního listu pro přepravu nebezpečného odpadu a nákladního listu, odpad opouští brány našeho zákazníka. Odpadní emulze je klasifikována dle Katalogu odpadů jako nebezpečný odpad, tudíž přeprava odpadu probíhá v režimu ADR.

Cisternové vozidlo s odpadem přijede od zákazníka do naší chemické ČOV a čeká na vypuštění do příjmových jímek. Již v této první fázi je naším laborantem proveden odběr vzorku odpadu a vstupní laboratorní rozbor v naší laboratoři. Chemický rozbor odpadu provádí chemik - laborant a jeho cílem je zjištění míry znečištění, obsah těžkých kovů. Chemik na základě vstupního rozboru odpadu stanoví přesný postup likvidace odpadu, který musí obsluha ČOV důsledně dodržovat. Odpadní emulze je vypuštěna do příjmových jímek a čeká ji "procházka" celou soustavou šesti stupňového čištění. Chemik celému procesu čištění odpadu dohlíží, odebírá průběžné vzorky odpadní vody, které v laboratoři analyzuje. Konečným produktem odpadní emulze jsou 3 složky: olej, kal a voda. Odpadní voda prochází na naší chemické ČOV procesem několikanásobné automatické filtrace, na jejímž konci provedeme závěrečný kontrolní laboratorní rozbor. Dokonale vyčištěná odpadní voda, která splňuje přísné limity kanalizačního řádu, je řízeně vypouštěna do kanalizačního systému. Odpadní olej je dále využit např. jako palivo do cementáren. Kal je odvodněn na hodnotu cca 80% sušiny a je dále odvezen na biodegradační plochu nebo spalovnu nebezpečných odpadů.

ZDROJ: Kaiser servis

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů