Pátek, 29. března 2024

Za nečištění splašků ve Dvoře kraj uložil další pokutu 150.000 Kč

Za nečištění splašků ve Dvoře kraj uložil další pokutu 150.000 Kč

Hradecký kraj uložil majiteli čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové, firmě Evorado Import, za únorové nečištění městských splašků pokutu 150.000 korun. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Jiří Hošna. Již v květnu kraj dal pokutu 250.000 korun bývalému provozovateli čistírny, firmě WWTP DKNL. Firma WWTP DKNL se proti pokutě odvolala k ministerstvu životního prostředí, stejnou možnost má nyní i Evorado Import.

Splašky z šestnáctitisícového města tekly začátkem února do řeky 56 hodin. Stalo se tak po té, co firma WWTP DKNL přerušila čištění kvůli sporu o ceny s dvorskou radnicí. Provozovateli čističky hrozila pokuta až milion korun, majiteli půl milionu.

Firma Evorado Import podle krajského úřadu porušila zákon o vodovodech a kanalizacích, když na začátku února nezajistila bezpečné a plynulé provozování čistírny. "S vědomím vlastníka v této době došlo k nedovolenému přerušení čištění odpadních vod z kanalizačního systému města," uvedl krajský úřad.

Případ řešila ve správním řízení i Česká inspekce životního prostředí, která nepravomocně uložila pokuty za celkem 400.000 korun městu Dvůr Králové nad Labem a dvorským Vodovodům a kanalizacím (VAK). Město i VAK se odvolaly k ministerstvu životního prostředí, které verdikt ČIŽP zrušilo a správní řízení zastavilo. Podle ministerstva město ani VAK za zjištěné poškození životního prostředí neodpovídají.

Podle rozborů splašky zvýšily v řece hodnoty amoniakálního dusíku téměř dvojnásobně nad normu. Hodnoty fosforu se dostaly na hranici limitu. Ostatní z desítky sledovaných parametrů kvality vody limity nepřekročily a řeka se s celou situací podle správců povodí vyrovnala relativně dobře.

Dvorská čistička původně patřila textilce Tiba a vedle vod z továrny čistila hlavně městské splašky. Textilka čističku v roce 2005 prodala firmě Evorado Import, která do letošního dubna měla na provozování najatou firmu WWTP DKNL. O provozování či koupi čističky měla zájem dvorská radnice, majitel si však vybral jako nového provozovatele společnost LITAVE. I s firmou LITAVE se město pře o cenu čištění.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů