Pátek, 19. dubna 2024

Kolín má po peripetiích schválenou dotaci na modernizaci čističky

Kolín má po peripetiích schválenou dotaci na modernizaci čističky

Kolín má po dlouhých peripetiích schválenou dotaci na přestavbu čistírny odpadních vod. Práce nemohly dlouho začít, protože Evropská komise žádala přezkoumání projektu. Město mělo přitom vybraného zhotovitele, který musel čekat, až se situace vyjasní. Nyní už Státní fond životního prostředí podporu téměř 87 milionů korun definitivně schválil. Celkové náklady činí 144 milionů, práce by měly skončit do roku 2014, řekl dnes novinářům starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Podle něj půjde o akci, která bude termínově značně napjatá. "Znamená to okamžitě zahájit práce se zhotovitelem, aktualizovat harmonogram prací, a pokud možno se s ním dohodnout, aby rok 2014 byl splněn a dodržen," uvedl starosta.

Na konci letošního roku navíc kolínské čistírně, jejíž parametry už neodpovídají současným normám, končí výjimka na vypouštění škodlivin. Podle Rakušana se radnice musí připravit na další kolo jednání a dokazování toho, že příčiny současného stavu byly objektivní a nebyly zaviněny přístupem města. "Případné udělení pokuty odmítáme a budeme rozporovat," prohlásil starosta.

Připomněl, že problémy s čistírnou se táhnou dva roky. Komplikace podle něj nastaly zejména poté, co Evropská komise napadla směrnici českého ministerstva životního prostředí o takzvané oddělitelnosti vodohospodářské infrastruktury. "Bylo napadeno, že byly - když to řeknu velmi laicky - zvlášť soutěženy kanály a zvlášť čistírna odpadních vod," uvedl Rakušan. EK kvůli tomu pozastavila dotační tituly více než čtyřem desítkám měst v Česku.

Kolín musel přislíbit, že další koncesní řízení na provozovatele čističky už bude vedeno na celou infrastrukturu. "Smlouva končí v roce 2015, koncesní řízení je už v přípravné fázi. My jsme se se současným provozovatelem dohodli, že bude soutěžena celá infrastruktura dříve a dohromady," uvedl starosta.

Oddalování přestavby čistírny způsobilo městu problémy. Spoluúčast se musela přesouvat z jednoho rozpočtu do druhého a peníze byly zbytečně blokovány. Neustále odkládaný projekt navíc začínal být zastaralý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů