Pátek, 19. dubna 2024

Slavný vědec a vlastenec - J.E.Purkyně

Slavný vědec a vlastenec - J.E.Purkyně

Po vystudování piaristického gymnázia v Mikulově na jižní Moravě vstoupil do tohoto řádu a učil na školách ve Strážnici a v Litomyšli. Touha po vzdělání a vědění ho však vedla k tomu, že řád opustil a začal studovat na pražské univerzitě. Na čas jej funkce vychovatele ve šlechtické rodině zavedla na báňskou akademii ve slovenské Štiavnici, ale nakonec dokončil studium medicíny na univerzitě v Praze. Již tehdy se intenzívně věnoval přírodním vědám, zejména fyziologii. V Čechách však nenašel uplatnění, proto v roce 1823 odešel na mnoho let na slezskou univerzitu ve Vratislavi. Zde v roce 1839 založil první fyziologický ústav v Evropě a věnoval se mnoha teoretickým i praktickým výzkumům, v nichž dosáhl světového uznání. Významně přispěl k formulaci buněčné teorie, byl tvůrcem novodobé české terminologie přírodovědy a medicíny atd. Po návratu do vlasti založil v roce 1851 fyziologický ústav i v Praze. Od roku 1821 byl spoluvydavatelem prvního česky psaného vědeckého časopisu Krok, v 50. a 60. letech vydával časopis Živa, založil Spolek českých lékařů a od roku 1862 vydával Časopis lékařů českých.

Jan Evangelista Purkyně nikdy neztratil české vlastenecké cítění, zúčastnil se v roce 1848 Slovanského sjezdu v Praze a i v době Bachova absolutismu se staral o rozvoj české vědy a kultury. Stál u zrodu Umělecké besedy i Sokola. Na počátku 60. let 19. století vydal spis Akademia, v němž shrnul své názory na postavení vědy ve společnosti a v životě národa.

Jan Evangelista Purkyně zemřel 28. července 1869 v Praze a jeho pohřeb na vyšehradském Slavíně se stal celonárodní událostí.

Kdo touží o slavném českém vědci a vlastenci se chce dozvědět více, nechť navštíví novou výstavu na jihočeském zámku Blatná.

ZDROJ: www.ceskelisty.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů