Pátek, 19. dubna 2024

Cyklojízda projede alejemi v okolí Telče - i tou, kterou Arnika chce lépe ochránit bezpečnostními pruhy

Cyklojízda projede alejemi v okolí Telče - i tou, kterou Arnika chce lépe ochránit bezpečnostními pruhy

V pátek 7. srpna ve 13 hodin vyjíždí od vlakového nádraží v Telči cyklojízda Kolmo alejemi. V rámci festivalu Prázdniny v Telči ji pořádá Arnika ve spolupráci s Hnutím Brontosaurus. "Chceme příjemným výletem poukázat na aleje jako přírodní bohatství i tradiční součást české krajiny. A při této příležitosti také zahájíme akci Plechovka pro alej, jejímž cílem je získat prostředky na to, abychom alej z Třeště do Růžené mohli opatřit bezpečnostními pruhy," vysvětlila Jana Vitnerová, která vede jihlavskou pobočku Arniky.

Více než stovka lip rostoucích podél silnice z Třeště do Růžené tvoří několikakilometrovou alej, které ještě nedávno hrozilo vykácení. Arnika se zasadila o odvrácení tohoto záměru a nyní chce v ochraně aleje pokračovat. "Jedním z důvodů, proč hrozí kácení aleje, je údajné ohrožení bezpečnosti provozu. Chceme proto výrazným nátěrem kmenů stromů zajistit jejich lepší viditelnost a předcházet tak možnosti nehod," doplnila mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Arnika jako neziskové občanské sdružení proto přichází s akcí Plechovka pro alej, jejímž prostřednictvím mohou lidé jednoduše přispět na nátěr stromů tak, že zaplatí částku pro zakoupení jedné plechovky barvy. Za tyto prostředky Arnika pořídí nátěrové barvy a dárce bude o dalším postupu informovat. Již v březnu lidé z Arniky spolu s několika dobrovolníky natřela stromy v aleji u Hostomic na Berounsku ve středních Čechách. Natírání kmenů stromů u silnic bylo v minulosti samozřejmostí, v posledních desetiletích se na něj však pozapomíná.

Stromy rostoucí v alejích podél silnic bývají obviňovány ze způsobování dopravních nehod. "Na vině je však především nepozornost řidičů, neopatrná jízda a nepřiměřená rychlost jízdy, jak dokládají policejní statistiky," uvedla mluvčí Arniky. K větší bezpečnosti provozu v alejích může přispět kromě bezpečnostních nátěrů s odrazkami i dopravní značení či instalace svodidel.

Ochranu alejí by měla zajistit připravovaná novela zákona na ochranu přírody a krajiny, která má zrušit výjimku správců silnic a železnic kácet bez řádného povolení, ale pouze po oznámení orgánům ochrany přírody. Napříště by se tak rozhodování o alejích odehrávalo veřejně za účasti občanských sdružení a s možností stanovit náhradní výsadbu za kácené dřeviny. Sněmovnou schválený návrh však v červnu neprošel Senátem a hrozí tak, že jej poslanci ve zkráceném volebním období již nestihnou projednat. Alejím je proto třeba stále věnovat pozornost.

Podrobnosti k akci Plechovka pro alej a návod, jak přispět, najdou zájemci na adrese www.arnika.org.

Další informace:

Neřešte bezpečnost na silnicích kácením, ale lepším značením alejí, vyzývá Arnika silničáře / 4.3.2009

www.arnika.org

Stromy v alejích je třeba natírat a chránit, ne bezhlavě kácet / 25.3.2009

www.arnika.org (včetně fotografií z natírání stromů v aleji u Hostomic)

Zachraňte stromy, žádá hejtmany na 25 tisíc lidí. Arnika a iniciativa Naše stromy dnes předaly petice proti kácení ve všech krajích. / 15.4.2009

www.arnika.org

Kampaň Zachraňme stromy: www.stromy.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů