Pátek, 19. dubna 2024

Evropská komise kritizuje přípravu R52 Brno -- Mikulov: územní plán Břeclavska byl schválen v rozporu se směrnicí

Evropská komise kritizuje přípravu R52 Brno -- Mikulov: územní plán Břeclavska byl schválen v rozporu se směrnicí

Evropská komise dospěla k závěru, že územní plán obsahující projekt rychlostní silnice R52 byl schválen v rozporu s právem EU, protože nebyly správně vyhodnoceny jeho dopady na životní prostředí. Uvádí se to v dopise Evropskému ombudsmanovi /1/, který se kauzou zabývá z podnětu Ekologického právního servisu /2/.

Nezákonnost spočívá podle Komise v tom, že se při schvalování územního plánu postupovalo podle starého, již v té době zrušeného zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí /3/. Tím se mimo jiné kraj vyhnul hodnocení variant dálničního spojení Brna s Vídní.

Komise ve svém vyjádření dále uvádí, že očekává, že se rozporu schvalování břeclavského plánu s evropskou legislativou budou věnovat české soudy. Případem se totiž v současné době zabývá Nejvyšší správní soud ČR a právě na jeho rozhodnutí Evropská komise vyčkává s rozhodnutím, zda sama zahájí právní kroky proti České republice.

Evropská komise se tak v kritice R52 připojila k dalším institucím, mezi něž náleží Nejvyšší kontrolní úřad /4/ a veřejný ochránce práv /5/. Avšak Jihomoravský kraj a Ministerstvo dopravy berou závěry zmiňovaných kontrolních orgánů pouze na lehkou váhu a dále tvrdošíjně prosazují variantu přes Mikulov. Navíc samo Ministerstvo dopravy si nechalo advokátní kanceláří vypracovat memorandum, kt! eré ale rovněž dává za pravdu závěrům ombudsmana a identifikuje pochybení jednotlivých úřadů při pořizování Územního plánu Břeclavska /6/.

Na Územní plán Břeclavska odkazuje i nově pořizovaný územní plán Jihomoravského kraje, tzv. Zásady územního rozvoje. "Jihomoravský kraj se chystá zopakovat zásadní nezákonnosti, ke kterým došlo při pořizování územního plánu Břeclavsko a tím ohrožuje další rozvoj kraje", upozorňuje Mgr. Pavel Doucha z EPS.

Za zmínku stojí, že závažnosti problémů s R52 je si vědomo i ŘSD a Ministerstvo dopravy, které opakovaně informovalo vládu, že pro R52 nepočítá s miliardami z evropských fondů.

Mgr. Pavel Doucha
Program "Právo životního prostředí"
Ekologický právní servis
E-mail: pavel.doucha@eps.cz
Telefon: 608 873 437

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů