Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo dopravy nerespektuje rozsudek o D11

Ministerstvo dopravy nerespektuje rozsudek o D11

Dálnice zůstane dál černou stavbou, vzkazuje resort Gustáva Slamečky

Už více než tři měsíce je koncová část dálnice D11 v úseku Osičky - Libišany černou stavbou a zřejmě jí zůstane nejméně rok. Přestože stavební povolení bylo letos v půlce května Městským soudem v Praze zrušeno a o osudu této již vybudované části dálnice by se mělo rozhodnout v řízení o odstranění stavby, Ministerstvo dopravy se rozhodlo, že bude pravomocný rozsudek ignorovat. V dopise Dětem Země totiž uvádí, že si chce počkat až na výsledek své kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu.

"Je nepřípustné, aby si úředníci Ministerstva dopravy mysleli, že před zákonem jsme si všichni rovni a že oni jsou si rovnější, protože jejich pohrdání tímto rozsudkem je nebezpečně návodné," myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ty začátkem srpna podaly na ministerstvo návrh na zahájení řízení o odstranění této černé stavby podle stavebního zákona. Odpovědí byla opět nečinnost, neboť Slamečkovi úředníci se rozhodli rozsudek do vydání rozsudku Nejvyššího správního soudu o kasační stížnosti ignorovat, což může trvat třeba i rok.

"Pokud má Ministerstvo dopravy potíže respektovat tento rozsudek, mělo se zeptat svých externích elitních právníků za tisíce korun na hodinu najatých za půl miliardy korun už za éry Řebíčka a Hodače," tvrdí Patrik.

Podle něho jde také evidentně o díru ve stavebním zákoně, protože pokud stavební úřady jako je i ministerstvo nechtějí zahájit řízení o odstranění černé stavby z moci úřední, tak je nikdo zákonným způsobem nepřinutí něco dělat. Leda nějakými jinými prostředky.

Podle nezákonně vydaného stavebního povolení z dubna 2006 byly na dálnici D11 v úseku Osičky - Libišany v délce 2,5 km zatím postaveny tyto stavby: zcela hotové jsou dva dálniční mosty č. 211 a č. 212, z 90 % je to trasa dálnice, z 30 % pak most přes železniční trať č. 213 a z 20 % je vysázena nová vegetace.

Poznámky k tiskové zprávě:

1) Poslední část úseku dálnice D11 je černou stavbou (TZ, 02.06.2009)

http://www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=2185387

2) Ministerstvo dopravy řeší odstranění dálnice D11 (TZ, 18.08.2009)

http://www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=2194335

TZ Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů