Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody narušili rallye, na auta metali kameny

Ochránci přírody narušili rallye, na auta metali kameny

Australskou rallye narušily protesty. Kvůli odpůrcům soutěže, kteří házeli po autech kamením, musela být zrušena šestá rychlostní zkouška. Desátý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích vede po deseti měřených úsecích Fin Jari-Matti Latvala s Fordem Focus.

Na trať šesté rychlostní zkoušky se vydaly jen tři vozy, ale ani jeden z nich neunikl spršce kamenů z rukou ochránců přírody. Ti pořadatelům vyčítají, že soutěž ohrožuje životní prostředí, a v minulém týdnu se marně domáhali soudního rozhodnutí, které by konání Australské rallye zakázalo.

Po průjezdu Sébastiena Loeba, Mikka Hirvonena a Daniho Sorda dorazila na místo incidentu policie a zkouška byla z bezpečnostních důvodů zrušena. Další jezdci se proto rovnou vydali na start sedmé erzety.

"Dokážu pochopit, proč někteří lidé nemají rallye rádi, ale já tady prostě jen dělám svoji práci," citovala agentura AP pětinásobného mistra světa Loeba.

Sébastien Loeb usiluje o šestý mistrovský titul.V Novém Jižním Walesu se Australská rallye jede poprvé. Soutěž se do MS vrátila po tříleté přestávce a letos se koná jinde, než bylo zvykem. Doposud se závodilo na západním pobřeží v okolí přístavu Perth, letos se rallye přesunula o 3 600 km na východ.

Loeb, který usiluje o šestý titul za sebou, ztrácí v průběžném pořadí MS tři body na Hirvonena, jenž vyhrál poslední tři světové rallye. Lídr šampionátu zatím s Loebem v Kingscliffu bojuje o čtvrté místo. Lepší jsou Latvala, Francouz Sébastien Ogier a Sordo.

Martin Prokop, jediný český zástupce v soutěži a již jistý juniorský mistr světa, se pohybuje v druhé desítce výsledkové listiny. Dnešní etapa skončí 15. rychlostní zkouškou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů