Pátek, 29. března 2024

Vozidla pro zóny s požadavkem nízkých emisí

Vozidla pro zóny s požadavkem nízkých emisí

Norma EEV (Enhanced Environmental friendly Vehicles) zvláště šetřící životní prostředí je nejpřísnější normou v silniční přepravě. Přijetím této normy se firma Renault Trucks zavázala k ochraně životního prostředí. Normy EEV splňují vozidla Premium Route, Premium Distribution, Premium Lander, Kerax a Magnum (s motory DXi11 a DXi13).

Aby splnila požadavky norem EEV, používá technologii selektivní katalytické redukce (SCR), která umožňuje dodatečné čištění výfukových plynů. Pomocí roztoku močoviny AdBlue se prostřednictvím katalýzy snižují emise oxidů dusíku. Velká výhoda tohoto systému, který byl nedávno testován při expedici Cape to Cape za extrémních podmínek horka a chladu (od -30 do +50 °C), spočívá v tom, že nemusí být vybaven filtry pevných částic ani jinými dodatečnými komponenty.

Norma EEV je ještě přísnější než Euro 5. Toleruje jen velmi malé emise pevných částic a plynů, zejména v přechodových fázích motoru, tj. při akceleraci a zpomalování. Mohou ji vyžadovat v některých městech pro vjezd do zón s omezeným přístupem, které jsou vyhrazeny pro ta nejčistší vozidla. Zóny s požadavkem nízkých emisí (LEZ) zavádí stále více zemí a měst. Vjezd do těchto zón je regulován a omezen na nejméně znečišťující vozidla. Tyto zóny se v současné době nacházejí především v Německu, Nizozemsku, Itálii a Velké Británii, ale jejich výskyt se v dalších letech ještě více rozšíří. V některých zemích mohou také vozidla splňující normy EEV svým uživatelům přinést i daňové úlevy.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů