Čtvrtek, 18. dubna 2024

Značka Dahon zvedla rukavici: Představila vlastní elektrokolo Dahon Boost

Značka Dahon zvedla rukavici: Představila vlastní elektrokolo Dahon Boost

Na českém trhu elektrokol se v příštím roce objeví nová a silná konkurence. Největší světový výrobce skládacích kol Dahon v těchto dnech představil svůj vlastní pohled na to, jak by měla vypadat elektrokola nového tisíciletí. Kolo Dahon Boost je skládací, přenosné a jedno z nejlehčích na trhu. Na světový trh dorazí jako horká novinka v březnu příštího roku a prostřednictvím české špičky v oblasti alternativní cyklistiky, uherskobrodské firmy Azub Bike, bude k dostání také u nás.

Dahon Boost kombinuje výhody přenosného skládacího kola s vysoce rafinovaným systémem pedal assist bicycle, který díky výkonnému elektromotoru pomáhá třeba se šlapáním do kopce. Bylo vyvíjeno více než dva roky ve spolupráci s týmy japonských odborníků. Technologie Dahon Boost je založena na vysoce sofistikovaných senzorech motoru a točivého momentu, díky kterým dokáže pomoci jezdci přesně podle toho, jak právě šlape do pedálů. Systém 3x3 umožňuje nastavit devět různých modů asistence motoru, které vyhoví nárokům jakéhokoliv cyklisty. Dahon Boost je napájeno lehkou lithium-polymerovou baterií, má k dispozici motor s výkonem 250 W a dosahuje rychlosti 25 km/h.

Jeho největší výhodou ale je, že i plně vybavené, s baterií, blatníky, integrovaným stojanem a světly váží pouze 19,6 kg, což z něj dělá jedno z nejlehčích elektrokol na trhu. Je maximálně přenosné a složené do 15 vteřin.

"Elektrokola jsou opravdu přesvědčivým produktem pro ekologickou dopravu a městskou mobilitu a jejich obliba dál poroste. Dosavadním problémem většiny z nich ale bylo, že byla neskladná, těžká, zabírala mnoho místo a těžko se kombinovala s jinými druhy hromadné dopravy. Chtěli jsme proto navrhnout kolo, které bude odpovídat naší představě města budoucnosti - ve kterém bude většina vnitřní dopravy řešena kombinací osobní dopravy, tedy pěšky nebo na kole, s hromadnými prostředky, jako jsou autobusy a vlaky. To se nám, myslím, povedlo," komentoval představení kola Dahon Boost viceprezident společnosti Joshua Hon.

Elektrický pohon kola Dahon Boost je snadno ovladatelný a sestává jenom ze tří modulů: motoru s integrovaným regulátorem, baterie a ovládání na řídítkách. Dahon Boost bude jedno z nejlepších a technicky nejdokonalejších elektrokol na světě a proto se zařadí spíše mezi dražší kola, než jsou levné kousky dovážené především z Asie. Jeho cena v ČR však ještě nebyla stanovena.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů