Čtvrtek, 18. dubna 2024

V 85 městech ČR začíná již 8. Týden mobility

V 85 městech ČR začíná již 8. Týden mobility

Dnes začíná v 85 městech České republiky a více než 1500 městech zemí EU celoevropská kampaň Evropský týden mobility (16. - 22. září) včetně Evropského dne bez aut (22. září).

Evropský týden mobility má za cíl osvětou a dobrým příkladem pomoci rozvoji udržitelné dopravy - tedy veřejné dopravy, cyklistiky či chůze - a zlepšení ovzduší a klimatu ve městech. Letošním tématem kampaně je "Naše město - naše klima", Organizátoři tak upozorňují na fakt, že automobilová doprava ve městech nejen přispívá ke globálním změnám klimatu, ale mění také samotné "klima" města a jeho ulic.

Česká republika patří mezi pravidelné a úspěšné účastníky Týdne mobility. Mnoho účastnických měst se rekrutuje z Národní sítě Zdravých měst, v dalších městech pak iniciují účast v kampani aktivní místní nevládní organizace. Letos se přihlásilo 85 měst Čech, Moravy a Slezska, čímž se, co do počtu měst, v Evropě řadíme na 5. místo. Na evropské stránky kampaně se přihlásilo 34 zemí (29 je z Evropy, k tomu se hlásí také Brazílie, Ekvádor, Japonsko, Kanada a Jižní Korea).

Mezi českými městy jsou zastoupena téměř všechna krajská města (vyjma Olomouce a Ostravy), mnoho měst se kampaně účastní již po několikáté, rekordmani (České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Kroměříž a Vsetín) již poosmé.

Evropský týden mobility můžeme rozdělit na dvě části, první je zábava, poučení, informace - výukové programy ve školách, výstavy, besedy, festivaly, cykloprojížďky a výlety. MHD bude ve 14 městech zdarma a lidé, kteří si odvykli jezdit MHD či příměstskou vlakovou dopravou, si mohou v tom týdnu znovu vyzkoušet , zda jim ježdění MHD či příměstskými vlaky neušetří čas a peníze.

Na webových stránkách MŽP najdete programy jednotlivých měst podle krajů, podle dnů i podle abecedy. Pro bližší informaci z měst se můžete obrátit přímo na místní koordinátory kampaně.
Druhá část kampaně je dlouhodobá a přetrvává, nekončí 22. září. Města zavádějí řadu pozitivních změn, která napomáhají k vyšší bezpečnosti chodců a cyklistů (zklidňování dopravy, přerozdělení dopravního prostoru ve prospěch chodců a MHD); ke zlepšení kvality ovzduší, snížení prašnosti i skleníkových emisí. Směřují také k tomu, aby se do center a ulic měst vrátil život. Jde o opatření, která města uskutečňují průběžně (zdaleka nejen kvůli kampani) v rámci svého dlouhodobého rozvoje. Kampaň Evropský týden mobility slouží tedy také jako "výstavní skříň" pro tyto příklady dobré praxe.

Přeji v tento rušný den alespoň chvilku klidu

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů