Čtvrtek, 28. března 2024

Celostátní dopravní soutěž Cesty městy má své vítěze

Celostátní dopravní soutěž Cesty městy má své vítěze

Zástupci vítězných měst a obcí včera převzali ceny v soutěži Cesty městy, která je zaměřena na zklidňování dopravy. Soutěž již po osmé vyhlásila Nadace Partnerství, z letošních čtyřiceti tří přihlášených účastníků zvítězila dopravní řešení Litomyšle, Mariánských Lázní a Plzně. Zvláštní ceny obdržely také Bílovec, Blansko a Kadaň. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo včera v Krásné Lípě, která v loňském ročníku soutěže zabodovala s dopravním řešením pro pěší a cyklisty. Generálním partnerem je společnost Škoda Auto, oficiální záštitu poskytlo Ministerstvo dopravy - BESIP.

Vítězství v kategorii bodová řešení a s tím spojenou prémii 85 tisíc korun získala za řešení dvou okružních křižovatek Litomyšl, která navíc patří do Národní sítě Zdravých měst ČR. Zvláštní cenu - radar se signalizací rychlosti projíždějících vozidel obdržel za úpravu křižovatek na komunikaci třetí třídy další člen Národní sítě Zdravých měst ČR, a to obec Blansko.

Kategorii liniová řešení dominovaly a prémii 100 tisíc korun získaly Mariánské Lázně za celkovou rekonstrukci Hlavní ulice. "Ke zklidnění nejfrekventovanější komunikace ve městě došlo především směrovým rozdělením provozu, vybudováním zastávkových zálivů pro MHD a bezpečných přechodů pro chodce. Ocenili jsme zejména zvýšení estetické hodnoty a pobytové přitažlivosti prostoru jak pro místní, tak i pro lázeňské hosty a návštěvníky města," uvedl předseda komise Jan Mužík z Katedry urbanismu a územního plánování Fakulty stavební ČVUT. Zvláštní cenu ministra dopravy, titul Bezpečná obec a prémii 50 tisíc korun získala za zdařilé zklidnění průtahu městem Kadaň.

"Díky rozsáhlé modernizaci komunikací v městské části Slovany zvítězila a prémii 85 tisíc korun získala v kategorii plošných řešení Plzeň. Zvláštní cena Moderní obce putuje za odlehčení dopravy do moravskoslezského Bílovce," popsal Radek Patrný z Nadace Partnerství a dodal, že více informací o všech soutěžních řešeních je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz.

Již třetím rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. "Podpora projektů a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit," prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou společnosti 3M Česko a Regionservis, Národní síť Zdravých měst ČR a Svaz měst a obcí ČR. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

Kontakt: Ing. Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství,

mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů