Pátek, 29. března 2024

Evropský týden mobility zakončí Evropský den bez aut

Evropský týden mobility zakončí Evropský den bez aut

Ve stovkách měst Evropy se dnes koná Evropský den bez aut. Tento den má, podobně jako celý Evropský týden mobility, upozornit na problém stále rostoucí individuální automobilové dopravy ve městech - a má lidem nabídnout alternativy - jízdu veřejnou dopravou, jízdu na kole či procházku a hlavně zábavu a poučení na ulici bez aut. V letošním roce se tato celoevropská kampaň zaměřuje na téma: "Naše město - naše klima", tedy na zlepšení klimatu ve městech.

V Turnově zahájí spolu se zástupci města Evropský den bez aut náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

V Havlíčkově Brodě budou žáci základních škol za účasti Městské policie kontrolovat chodce na přechodu a odmění ty, kteří přecházejí bezchybně. Ve Frýdlantu studenti Gymnázia Frýdlant organizují pokus o zápis do České knihy rekordů v nejvyšším počtu kol na jednom místě. V Kojetíně zahájí Den bez aut starostové měst a obcí z mikroregionu Střední Haná projížďkou na kolech.

Město Zlín se během dne pokusí překonat národní rekord ve sběru použitých baterií. Každý, kdo baterie donese, může vyhrát cenu. Organizátoři na Náměstí Míru nabídnou veřejnosti "Svět recyklace" a sochu Šrotonátora z elektroodpadu.

V Třebíči vyzvali občany "nechte auto doma, není to těžký, jeďte alespoň dnešní den na kole anebo běžte do práce či do školy pěšky". Ti, kteří nechají "plechového miláčka" doma a přijdou pěšky, nebo jiným ekologickým způsobem (na kole, koloběžce, na kolečkových bruslích apod.), získají za odměnu v cíli snídani. Také starosta města Ivo Uher pojede do práce na kole.

V Lázních Bělohrad představí občanské sdružení Život bez bariér dětem i dospělým život tělesně postižených. V Prachaticích se koná soutěž "Vyzdob si svůj vůz" pro všechny, kdo mají kola, koloběžky, tříkolky, kočárky, brusle nebo cokoliv jiného, co nemá motor a jede - městem na závěr pojede průvod těchto vyzdobených vozidel.

Ve Vsetíně si mohou zájemci vyzkoušet nezvyklé druhy dopravních prostředků jako jsou koloběžky či skákací boty. Jsou připraveny i exhibice borců na kolech, jednokolce či koloběžkách. Pro uměnímilovné bude připravena výtvarná dílna, kde si mohou ozdobit své kolo nebo koloběžku.

Česká, moravská a slezská města se do Evropského dne bez aut (22. září) zapojují již poosmé, celkem se přihlásilo 85 měst, mnohá ale pořádají Den bez aut v jiném dni Týdne mobility. Všechny programy měst, podle data, abecedy i podle kraje najdete zde včetně kontaktu na místní koordinátory kampaně.

V Evropě se letos Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut účastní 33 zemí Evropy a pět zemí z jiných kontinentů (Brazílie, Ekvádor, Japonsko, Jižní Korea a Kanada). Do kampaně se přihlásilo celkem 1664 měst.

Přejeme příjemný den

Eva Veverková a Jakub Kašpar

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů