Pátek, 29. března 2024

Ekologové brání ptáky před dálnicí R55, navrhují podzemní tunely

Ekologové brání ptáky před dálnicí R55, navrhují podzemní tunely
BRNO - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhovělo návrhům ekologů a předložilo ministerstvu životního prostředí k posouzení novou variantu silnice R55 mezi Bzencem a Rohatcem na Hodonínsku. Chráněnou ptačí oblastí Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví povede silnice ukryta ve dvou podzemích tunelech.

ČTK to zjistila ze záměru investora, který předložil k posouzení vlivů na životní prostředí (EIA). Dosavadní varianty počítaly s vedením silnice na povrchu, v jednom případě měl komunikaci ukrývat plastový tubus.

Ekologové a ornitologové požadují, aby se nová rychlostní silnice z Přerova do Břeclavi vyhnula ptačí oblasti úplně. Navrhují alternativní trasu kolem Veselí nad Moravou, která je asi o sedm kilometrů delší.

Sporný úsek plánované dálnice R55

Kvůli tomu, že MŽP už v roce 2006 dalo souhlas s vedením silnice přes ptačí oblast bez posouzení alternativní trasy, podali ekologové v roce 2007 stížnost Evropské komisi.

Podle Miroslava Patrika ze sdružení Děti Země je i varianta s nadzemním tubusem nedostačující a poškozuje jak ptačí oblast, tak i evropsky významnou lokalitu Váté písky. Ta se nachází na obou stranách železniční trati Přerov - Břeclav právě v úseku mezi Rohatcem a Bzencem-přívozem.

Nová varianta počítá s tím, že 10,7 kilometru dlouhý úsek povede ve dvou tunelech v podzemí. Mezi Bzeneckým tunelem o délce 6,8 kilometru a Rohateckým tunelem o délce 1,6 kilometru má být silnice v lokalitě Soboňky vedena na povrchu s protihlukovými stěnami. Součástí stavby jsou i mimoúrovňové křižovatky v Bzeneci-přívozu a Rohatci.

V ptačí oblasti Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví zaznamenali zoologové výskyt 240 druhů ptáků. Evropskou směrnicí o ptačích oblastech je chráněn čáp bílý, moták pochop, skřivan lesní, strakapoud jižní a prostřední a lelek lesní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů